16 weken zwanger en nog niet moe?

Startdir

Over je baby

Naast licht en donker kan je baby rond de 17e week ook geluiden horen, zij het heel dof. Het kan voor jouw en ja baby prettig zijn om voor het slapen gaan wat rustige (bijvoorbeeld klassieke) muziek op te zetten. Er zijn zelfs onderzoeken die aanwijzen dat het horen van muziek in de buik de groei van je kindje bevorderd. Lees er hier meer over.

Het lichaam van je baby is bedekt met een vette substantie. Dit is huidsmeer (ook wel vermix genoemd) en het beschermd je baby tegen het langdurig verblijf in het vruchtwater. Voordat de bevallig plaatsvind heeft laat de huidsmeer los en komt het in het vruchtwater terecht.  

Over jouw

Rond deze tijd van de zwangerschap zie je er stralend uit! Je huid en je haar zijn zichtbaar in een goede conditie. Als je hebt gekozen voor een vruchtwaterpunctie dan zal dit in deze tijd gebeuren. Rust hiervoor voldoende uit zodat je deze test makkelijk doorstaat.

Over rust en slapen gesproken: het is het beste om op je linkerzij te slapen. Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd. Hierdoor heeft je baby dus een betere voorziening van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien werken je nieren beter als je op je linkerzij ligt. Hierdoor worden afvalstoffen en vocht beter uit je lichaam verwijderd. Met als gevolg minder last van vocht vasthouden in bijvoorbeeld je voeten en enkels.

http://20wekenzwanger.com/16-weken-zwanger/