Startdir
Image default
Woning en Tuin

4 Tips voor een heldere vijver

Een mooie, heldere vijver: wie wil dat nou niet? Soms kan het lastig zijn om je vijver mooi en helder te houden. Zo kan er bijvoorbeeld bovenmatige algengroei optreden zodra het biologische evenwicht in de vijver verstoord is. In deze blog lees je verschillende tips voor het creëren van een heldere vijver.

Tip 1: verwijder bladeren uit de vijver

Zodra de herfst begint, vallen de bladeren weer uit de bomen. Vaak komen deze ook in je vijver terecht. Een bladerdek op de vijver zorgt ervoor dat het zonlicht de zuurstofplanten in de vijver niet kan bereiken. Deze zuurstofplanten hebben zonlicht nodig om zuurstof te creëren. Bij gebrek aan zonlicht, ontstaat er dus een zuurstoftekort in het water en zodoende wordt het biologische evenwicht verstoord. Dit zuurstoftekort kan vissen en andere waterorganismen fataal worden en bovendien gaat dit tekort vaak gepaard met explosieve algengroei. Dit maakt de vijver groen en troebel. Om bladeren in de vijver te voorkomen kun je een net over de vijver plaatsen. Als er al bladeren op de vijver liggen, kun je ze verwijderen met een schepnet.

Tip 2: verwijder algen

Algen zijn voedselconcurrenten van zuurstofplanten en kunnen net zoals bladeren zonlicht ontnemen, dat zuurstofplanten nodig hebben. Bij een teveel aan algen kan dus ook het biologisch evenwicht verstoord raken. Andersom groeien algen vaak explosief bij een verstoord biologisch evenwicht. Zodoende kan er een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij de vijver groener en groener wordt van de algen. Dit kun je voorkomen door de omstandigheden in de vijver te optimaliseren voor zuurstofplanten. Hierdoor kunnen deze als het ware de algen ‘wegconcurreren’. Optimale omstandigheden voor zuurstofplanten kun je bijvoorbeeld creëren door de waterhardheid en de CO2 concentratie in het water te verhogen.

Ook kun je watervlooien in je vijver plaatsen om algen te bestrijden. Watervlooien eten namelijk graag algen. Verder kun je drijfplanten, zoals waterster, kikkerbeet en de waterhyacint in de vijver plaatsen. Ook deze concurreren met algen om voedingsstoffen.

Tip 3: reinig eventueel de waterfilter

Heb je een waterfilter in de vijver? Dan is het van belang deze op tijd schoon te maken. In de meeste gevallen hoeft dit niet vaak te gebeuren, maar wanneer er veel afval, zoals bladeren, in de vijver zit, kan het filter wat verstopt raken. Hierdoor functioneert het niet goed meer. Bij het schoonmaken van de filter is het belangrijk dat je alleen hetgeen wat de filter verstopt schoonmaakt. Een uitgebreide schoonmaak is niet nodig en zelfs af te raden, omdat je hierbij de nuttige micro-organismen uit het filter haalt.

Tip 4: plaats niet teveel vissen in de vijver

Teveel vissen in de vijver kunnen bovenmatige algengroei veroorzaken. De uitwerpselen van de vissen zijn namelijk erg voedingsrijk. Dit geldt ook voor eventueel vissenvoer dat aan hen gevoerd wordt en niet opgegeten wordt. Al deze voedingsstoffen bevorderen algengroei.