Startdir

7 Tips voor de veiligheid op de werkplek die elke werknemer moet weten

Het maakt niet uit hoeveel veiligheidsrichtlijnen u hebt opgesteld, ze zullen geen zoden aan de dijk zetten als uw werknemers zich niet bewust zijn van die richtlijnen. De veiligste werkomgevingen ontstaan wanneer werknemers, op alle niveaus van de organisatie, samenwerken en communiceren zich te houden aan de vastgestelde veiligheidsnormen. Een succesvol veiligheidsprogramma is een programma dat werknemers aanmoedigt om onveilige situaties en gedragingen te melden en dat veilige praktijken aanmoedigt gedurende elke werkdag.

Hier zijn 7 veiligheidstips ondersteunt door Secure2Go voor elke werknemer om ervoor te zorgen dat alle werknemers betrokken zijn bij het ontwikkelen van een veiligheidsprogramma dat de gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen op de werkplek aanmoedigt:

1. Wees je bewust van je omgeving

Elke werkplek heeft inherente gevaren, of het nu gaat om grote, zware machines, transportbanden of zelfs het struikelen over voorwerpen in het kantoor. De beste manier om uzelf veilig te houden is om u bewust te zijn van uw omgeving. Hoe meer u vertrouwd bent met uw taken en werkplek, hoe meer u zich bewust bent van de mogelijke gevaren. Als u uw omgeving kent en zich bewust bent van mogelijke gevaren, kunnen u en uw collega’s onnodige of gevaarlijke situaties voorkomen.

2. Neem de juiste houding aan

We hebben allemaal wel eens gehoord dat die leeftijdsgenoot zegt: “til met je benen – niet met je rug”, maar het in de juiste houding houden verwijst naar meer dan alleen werknemers die regelmatig dingen optillen. Als u aan een bureau werkt, moet u er ook voor zorgen dat u een goede houding aanneemt om rugklachten, nekklachten te voorkomen. Als u op het werk dingen moet tillen, moet u natuurlijk wel uw rug recht houden en met uw benen tillen. En als u ooit iets moet tillen waarvan u denkt dat het te zwaar is, neem dan een paar extra seconden de tijd om een hulpmiddel te vinden dat u kan helpen, of til met een partner. Of het nu gaat om een vorkheftruck of een kruiwagen, uw rug is die extra seconden waard.

3. Neem regelmatig pauzes

Het is belangrijk dat de medewerkers altijd een pauze inlassen. Vermoeide werknemers zijn het meest vatbaar voor een incident. Hoe vermoeider je bent, hoe minder je je bewust bent van je omgeving en hoe meer risico je loopt op een blessure. Neem je pauzes op een regelmatig schema om jezelf fris te houden, en probeer je moeilijkere taken te plannen voor het begin van je dienst wanneer je het meest alert bent.

4. Wees op de hoogte van nieuwe veiligheidsprocedures

Wanneer uw bedrijf een nieuwe machine aankoopt, of zelfs trainingen bijwerkt, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de nieuwe veiligheidsprocedures die met deze veranderingen gepaard gaan. Hoewel uw werkgever verantwoordelijk is voor het geven van de juiste training en uw leidinggevende ervoor zorgt dat u een trainingstijd krijgt, is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u de nieuwe veiligheidsprocedures begrijpt en goed implementeert voordat u nieuwe machines gebruikt. Zorg ervoor dat u vragen stelt als u een veiligheidsprocedure niet begrijpt.

5. Houd altijd de nooduitgangen vrij

Plaats nooit iets voor een nooduitgang, al is het maar voor een paar minuten. Hoewel dit misschien klinkt als een no-brainer, is het verrassend hoeveel ladders, karren en zelfs vorkheftrucks er voor de nooduitgangen worden geplaatst. Zorg er bovendien voor dat de wegen naar de nooduitgangen van de apparatuur vrij zijn voor het geval er iets onmiddellijk moet worden uitgeschakeld.

6. Rapporteer onveilige omstandigheiden

De enige manier om te voorkomen dat onveilige omstandigheden zich voordoen, is door ze te melden bij de toezichthouders zodra u ze opmerkt en mee te werken aan de oplossing. Uw leidinggevende is wettelijk verplicht om alle werknemers een veilige werkomgeving te bieden en zal zorgdragen voor eventuele onveilige omstandigheden, maar ze moeten zich wel bewust zijn van die omstandigheden om dit te kunnen doen. Het is belangrijk om elke gevaarlijke situatie of onveilige toestand altijd zo snel mogelijk te melden, om uzelf en andere medewerkers veilig te houden. Werk samen om een oplossing te vinden om te voorkomen dat de onveilige situatie zich in de toekomst opnieuw voordoet.

7. Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen

Zorg er ten slotte voor dat u altijd de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) draagt die uw werkgever u ter beschikking stelt. Of het nu gaat om iets kleins als oordopjes of iets groots als een chemisch pak, deze PBM’s bestaan niet voor niets. Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voor het werk dat je doet is gewoon een andere manier om je te beschermen tegen letsel. Denk ook na over werkomstandigheden waarbij er bijna geen toezicht is maar die wel gevaarlijk kunnen zijn. Bescherm jezelf dan met een alarmknop die altijd in onvoorziene situaties hulp kan geven.