Startdir
Bedrijven

Cadeaus met Kerst

Tijdens het Kerstfeest is het geven van cadeaus een belangrijk aspect. Hoewel de meeste Nederlanders toch meer cadeaus geven met Sinterklaas wordt het door Amerikaanse invloeden in Nederland ook steeds populairder om met Kerst cadeautjes te geven. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Er is geen tijdaanduiding voor wanneer het gebruikelijk werd om met het Kerstfeest cadeautjes te geven. Maar net als met Christelijke feesten zijn er veel oudere, heidense gewoontes die worden uitgeoefend op deze dagen. Het geven van cadeaus was namelijk al een gewoonte bij de Romeinse saturnaliën. Dit is een feest dat gewijd is aan Saturnus en het was normaal om een cadeau mee te nemen voor de gastheer wanneer je uitgenodigd werd voor een diner. Doordat met Kerst ook vaak samen gegeten wordt, zou dit een reden zijn waarom wij ook met Kerst cadeaus aan elkaar geven.

Daarnaast zou het cadeaus geven ook kunnen ontstaan door een Christelijke traditie. Toen Jezus geboren werd, bezochten de Drie Koningen de kribbe en boden goud, wierook en mirre aan. Het geven van deze geschenken zou ook van invloed zijn op de traditie.

Maar de meest logische invloed van het geven van cadeaus met Kerst kan zijn beïnvloed door het Sinterklaas feest. Vanaf de Middeleeuwen was Sint Nicolaas een beken bisschop in Nederland en andere delen van Europa. Toen al bracht de Bisschop cadeautjes met zich mee. Zo was er een cadeau voor hem en een cadeau voor haar. Na de Amerikaanse revolutie waren de Amerikanen opzoek naar andere invloeden in hun cultuur en zij hebben aan Sinterklaas een voorbeeld gebruikt. Vanaf de 19e eeuw verscheen er dan ook een op Sinterklaas lijkend figuur op de Amerikaanse kerstfeesten. De naam werd verbasterd tot Santa Claus en hiermee werd de Sinterklaas traditie overgenomen door de Kerstman, die er een gewoonte van maakte om zijn cadeaus onder de Kerstboom te leggen.

http://cadeau-cadeau.nl