Startdir
Image default
Aanbiedingen

Composteren kun je leren: zo pak je het aan

Voor planten en bloemen is het heel belangrijk dat ze niet alleen voldoende voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen maar dat deze voedingsstoffen ook de juiste zijn. Nu het voorjaar officieel is begonnen beginnen de meeste planten en bloemen zich steeds meer te ontwikkelen. Dit is hét moment dat de extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Weet jij hoe je gemakkelijk zelf compost voor je tuin kunt maken? In dit blogartikel vertellen we het je. 

Maak gebruik van jouw groente-, fruit- en tuinafval 

Je groente-, fruit- en tuinafval belandt meestal zonder omkijken in de groene bak. Dit is heel erg zonde want juist dit afval bevat alle ingrediënten die goede compost nodig heeft. Compost maken van je eigen afval is niet alleen super voordelig voor de planten en bloemen in je tuin: het is ook nog eens ontzettend duurzaam én goed voor de portemonnee. Compost staat bekend als de beste bodemverbeteraar die er is, zo pluk je dus te vruchten van je eigen afval. 

Een composthoop bouwen doe je niet klakkeloos

Je verzamelt je afval in plaats van het weg te gooien, dat is stap 1. Echter is jouw afval nog niet gelijk de compost die jouw tuin bodem nodig heeft. Voordat je het afval kunt gebruiken als compost moet het afval eerst composteren. Dit proces vindt plaats op een composthoop. Je eigen composthoop bouwen is niet heel moeilijk. Het is desondanks wel belangrijk dat het op de juiste manier gebeurd. Wanneer je niet goed composteert kunnen er juist schadelijke broeikasgassen ontstaan. Dit wil je ten alle tijden voorkomen. 

De eisen voor een composthoop

Wanneer je een vrije composthoop wil bouwen moet je wel rekening houden met het feit dat je redelijk wat ruimte nodig hebt. Voor een goede hoop moet je rekening houden met 1,5 meter breedte, lengte en hoogte. De hoop van organische resten kun je los op de grond neerleggen of in een bak. Verzamel veel verschillende soorten materialen voor je composthoop; hoe meer biodiversiteit hoe meer voedingsstoffen voor jouw planten en bloemen. Denk bijvoorbeeld aan vochtig en droog materiaal maar ook afwisseling in hoe stevig of slap de materialen zijn, of het grof of fijn is en of het juist koolstofrijk of stikstofrijk is. Alles heeft zijn eigen werking. Heb je genoeg verschillende materialen verzameld? Dan is het de bedoeling dat je de composthoop 1 tot 2 keer per 8 weken omkeert. Door het omkeren kan er lucht bij het afval komen, dit is erg belangrijk om de vorming van schadelijke gassen tegen te gaan.  Wil je meer lezen over het bemesten van de moestuin of ben je op zoek naar andere informatie over composteren, groen of tuinieren? Neem dan eens een kijkje op ‘Moestuin bemesten | Ecostyle’. Hier vind je alle informatie die je maar nodig kunt hebben.

https://ecostyle.nl/