Startdir
Image default
Aanbiedingen

De beste slaaptrainers getest (2021)

De beste slaaptrainers getest (2021)

Slaaptrainers zijn slimme wekkers die peuters en kleuters met visuele aanwijzingen eraan herinneren of het tijd is om in bed te liggen of om wakker te zijn. In dit artikel leggen we uit wat een slaaptrainer is en hoe je een goede slaaptrainer kunt kopen. Een slaaptrainer is een goede investering als je het zat bent om 4 uur in de nacht wakker te worden gemaakt door je baby of peuter.

Wat is slaaptraining?

Het is misschien vreemd om te denken aan slapen als een vaardigheid die niet vanzelf komt. Als kersverse ouder ben je waarschijnlijk zo uitgeput dat je flauwvalt zodra je hoofd het kussen raakt. Je baby heeft dit vermogen echter nog niet. Hoewel ze veel tijd doorbrengen met slapen, moeten ze nog leren wanneer ze moeten slapen (dag vs. nacht) en hoe ze moeten slapen. Tot ze dat doen hebben ze je hulp nodig, en daarom help je (zoals het hoort) ze bij het slapengaan in slaap te sussen en te troosten als ze midden in de nacht wakker worden. Slaaptraining is je baby leren slapen zonder enige hulp van jou – net zoals jij in staat bent in slaap te vallen zonder dat er iemand bij is om je daarbij te helpen.

Wanneer begin je met slaaptraining?

“Wanneer moet ik met slaaptraining beginnen?” is bijna een strikvraag. Er is niet één “slaaptrainingsleeftijd” – het antwoord zal voor elke baby anders zijn! Plus, er is een andere vraag die je eerst zou moeten stellen: Hoe weet ik of ik klaar ben voor slaaptraining? Dat klopt! Je baby moet er natuurlijk klaar voor zijn – maar voor hij of zij dat is, moet JIJ er ook klaar voor zijn. Slaaptraining vraagt een inzet van de ouders. Je wilt ook zeker weten dat je logistiek klaar bent voor slaaptraining, want je kunt er het beste mee beginnen als je in de nabije toekomst niets hebt dat de training zou kunnen verstoren, zoals een vakantie of reis.

Hoe begin je met slaaptraining?

Het belangrijkste van een slaaptraining zijn consequente bedtijden en een duidelijk slaap ritueel. Kwalitatief goede consequente bedtijden worden in verband gebracht met een betere slaapkwaliteit gedurende de hele kindertijd. 

  • Consistentie betekent dat het naar bed gaan ongeveer op hetzelfde tijdstip gebeurt op normale dagen, en dat dezelfde gebeurtenissen in dezelfde volgorde plaatsvinden. Een goede bedtijd voor baby’s en peuters tot en met de vroege basisschoolleeftijd is tussen 19.30 en 20.30 uur.
  • Bedtijd moet leuke, positieve activiteiten bevatten, zoals verhaaltjes en liedjes, met het laatste gedeelte waarin het kind slaapt. 
  • Bedtijd moet kort en bondig zijn (<45 minuten), met een voorwaartse dynamiek. Dat betekent dat je eerst naar de badkamer gaat, dan naar de slaapkamer en dan de lichten uit. Houd het simpel en in beweging. Laat je kind niet naar bed gaan, dan weer weg, en dan weer naar bed.

Als je kind een afkeer heeft van in zijn wiegje of kamer liggen, is het belangrijk om daar overdag wat leuke tijd door te brengen om te benadrukken dat het een positieve plek is.

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer, ook wel een slaapwekker genoemd, is een wekker die speciaal voor het peuterstel ontworpen is. Omdat je kleine kamergenootje nog geen tijd kan lezen, gebruikt een slaaptrainer lichtjes, plaatjes, geluidjes of soms een combinatie van alle drie om aan te geven wanneer je kleintje uit bed mag springen en aan zijn dag mag beginnen.

Werken slaaptrainers echt?

Er is geen magische oplossing om je kinderen te laten uitslapen, maar als je ze goed gebruikt, kan een slaaptrainer je kleintje – en jou – vaak helpen wat langer te slapen. Voor het beste resultaat raden we je aan langzaam te beginnen. Praat, voor je er meteen induikt, een paar dagen met je peuter over de wekker – hoe hij werkt, waar hij voor dient, en wat de regels er omheen zijn. Stel duidelijke, realistische verwachtingen op rond wat je kleintje wel en niet mag doen als hij wakker wordt voor zijn klok oplicht. (“Als je wakker wordt voordat het lampje op je klok groen wordt, mag je in bed blijven en een verhaaltje lezen tot je het lampje aan ziet gaan.”)

Het is ook nuttig om langzaam naar de gewenste wektijd toe te werken in plaats van er meteen voor te gaan. Bijvoorbeeld, als je kleintje al om 5:30 uur wakker wordt, maar je wilt hem dichter bij 6:30 uur hebben, zet dan de eerste dag de klok niet op 6:30 uur. Begin in plaats daarvan langzaam. Begin met de klok op 5:40 te zetten, en verhoog de tijd dan om de paar dagen met 10 minuten of zo tot je de gewenste wektijd bereikt hebt. Deze langzame overgang zal je peuter op succes voorbereiden.

De beste slaaptrainers

Weet je nog dat je tot 10 uur uitsliep, lui in bed het nieuws las en dan naar de sportschool ging voor je je vrienden ontmoette voor een late brunch? Nee? Wij ook niet. Ah, baby’s en peuters…de menselijke wekkers waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Wakker worden met de vogels hoort beslist bij het hebben van een zuigeling, maar voor sommige ouders kan deze alarmerende trend (zie je wat we daar deden?) zich tot ver in de peuterjaren uitstrekken. Maar proberen een tweejarige te leren om tot een bepaalde tijd in bed te blijven? Dat is geen gemakkelijke opgave. Een slaaptrainer kan de oplossing zijn waar je al lang van droomt. Slaapwijsheid heeft meer dan 30 slaaptrainers getest. Hier vind je de testresultaten en de beste slaaptrainers. Vooral de Zazu slaaptrainer wordt goed beoordeeld.

Tips om kinderen uit bed te krijgen

Wektijd kan voor ouders van jonge kinderen een van de moeilijkste delen van de dag zijn (vlak naast bedtijd). Behalve een goede wekker, zijn hier een paar tips om de ochtenden wat gemakkelijker te maken.

Als een kind moeite heeft met opstaan, is het eerste wat je moet doen de kwaliteit van zijn slaap bekijken. Kinderen hebben elke nacht tot 10 uur goed uitgeruste slaap nodig, dus nadat je nagegaan hebt of de timing voldoende is, moet je andere factoren overwegen zoals te veel licht, snurkende broers of zussen, en te veel schermtijd voor het slapengaan.

Een andere manier om ochtenden gemakkelijker te maken is door opvulling in te bouwen tot wektijden. Dat wil zeggen: zet hun wekker een kwartier tot een half uur eerder dan nodig. Dit geeft ze de tijd om uit bed te komen zonder zich te hoeven haasten als ze een beetje traag zijn.

Verschuif je luide klusjes naar de ochtend. Als je aan het stofzuigen bent of door hun kamer schuifelt om vuile was te pakken, zullen ze (hopelijk) moeite hebben om weer in slaap te vallen nadat hun wekker is afgegaan.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/de-beste-slaaptrainer-van-2021/