Startdir
Image default
Woningen

De handigste tips voor tijdens het boren

Klussen in je huis vereist al snel schroef- en boorwerk. Hier komt veel bij kijken, van het kopen van schroeven en pluggen tot het boren van een gat in je muur. Deze tips helpen je om jouw kluswerk optimaal voor te bereiden en een aantal potentiële problemen uit de weg te gaan. Dat is wel zo handig.

Tips voor de voorbereiding

Je wilt snel, schoon en effectief klussen. Zorg er dus eerst voor dat je goed bent voorbereid. Kies schroeven en pluggen die bij het materiaal van jouw muur passen en kijk ook naar de kop van de schroeven. De torx (een speciale stervorm) heeft de meeste grip tijdens het draaien; de kruisvorm heeft ook een redelijk goede grip. Gebruik voordat je gaat boren een leidingzoeker om te controleren of het wel mogelijk is om op de gewenste plek te boren. Je wilt niet onverwacht tegen een stroomleiding of een waterpijp stuiten.

Tips om efficiënt en probleemloos te werken

Tijdens het boren kun je tegen kleine problemen aanlopen. Hier zijn vaak simpele oplossingen voor. Probeer je met een heel klein schroefje te boren op een plek waar je niet goed bij kunt, dan merk je vaak dat je vingers in de weg zitten. Om dit te voorkomen, kun je het schroefje tussen de tanden van een klein kammetje op zijn plek houden. Ben je het zat om stof in je ogen te krijgen tijdens het boren in een plafond? Een halve tennisbal kan het stof opvangen als je deze over het boortje schuift. Ga je in een houten muur boren en wil je splinters aan de onderkant van het gat voorkomen, klem dan een stukje afvalhout aan de onderkant.