Startdir
Image default
Bedrijven

De meest gemaakte presentatiefouten

Het is schrikbarend hoeveel er mis kan gaan bij een presentatie. De zenuwen gieren dan ook bij veel mensen door het lijf, als ze een presentatie moet gaan houden. Dat is natuurlijk al het begin van een slechte presentatie. Wil jij dat juist niet? Leer dan van deze fouten, die jij dan niet meer hoeft te maken.

Uitstelgedrag

Heel veel mensen stellen uit, wat ze eng vinden. Dat gaat alleen wel werken, als een zelf vervullende voorspelling. Het is logisch dat als jij te laat begint met de voorbereiding, dat er van alles mis kan gaan. Bespeur je ook maar iets van uitstelgedrag bij jezelf? Kies dan voor de volgende strategie:

Schrijf het eindresultaat op. Je wilt bijvoorbeeld een presentatie houden, over het effect van een jaar lang elke dag patat eten. Het doel dat je wil bereiken is bijvoorbeeld, dat je zichtbaar wilt maken wat dit met het lichaam doet. Vervolgens ga je alles wat je moet doen, om dit resultaat te behalen opschrijven, in een logische volgorde zetten en opdelen in behapbare kleinere stukjes. Vervolgens kun je veel beter inschatten hoeveel tijd je overal voor hebt. Zo kun je gaan plannen. Dit voorkomt dat je anders continu bezig bent met de inhoud van de presentatie, maar niet het presenteren oefent.

Kijk over de gezichten heen

Het is zo vaak gezegd: kijk over de gezichten heen als je iets vertelt en het spannend vindt om mensen aan te kijken. Het werkt echter niet. Je staat immers te blaten in de ruimte, terwijl je de respons niet in je opneemt. Het is geen kunst om de respons uit de weg te gaan, het is de kunst om de respons er te laten zijn en adequaat te reageren.

Wees bang voor de enge mensen in de zaal

Hoe onthoud ik dan alles? Het is ten eerste helemaal geen schande om een keer iets te vergeten. Schrijf voor jezelf de belangrijkste steekwoorden op: woorden die jou vertellen wat je wil vertellen.

Wees jezelf, je hebt je goed voorbereid, je mag er zijn en spreek vooral zoals je dat normaal ook doet. Wat kan helpen is om de mensen in de zaal, vooral als mensen te zien. Niet als kwaadaardige enge mensen die jou onderuit willen halen.

Geen tv huren

Tv huren? Je moet alle spullen goed voor elkaar hebben, soms moet je voor een presentatie een tv huren. Een veelgemaakte fout is dat er nog van alles uitgetest moet worden. Je moet misschien een tv huren, maar dan moet je deze ook vooraf testen. Denk daar dus aan.

https://lichtgeluidhuren.nl/video-huren/tv-huren/