Startdir
Bedrijven

De warmtepomp: een initiatief van de toekomst

Na de omstreden discussie over het gas wat in Groningen wordt gewonnen, blijkt dat Nederland zo snel mogelijk van het Groningse aardgas af moet. Desondanks de noodkreet van de huiseigenaren in Groningen, zal er pas medio 2030 van het gas afgestapt worden. Het is dus verstandig om nu al te gaan kijken naar aanpassingen om je huis te verduurzamen. Eén van dit soort aanpassingen is het laten installeren van een warmtepomp. Warmtepompen kennen een aantal grote voordelen, echter hangen hier wel wat aandachtspunten aan vast.

Ten eerste is een warmtepomp de manier voor het huis verwarmen zonder gas. Althans, wanneer je een compleet elektrische warmtepomp koopt. Er bestaan ook  verscheidene versies van een hybride warmtepomp, welke je gasverbruik met wel 80% kunnen verminderen! Uiteraard zal dit te zien zijn aan de elektriciteitsrekening, echter is elektriciteit een stuk goedkoper dan gas en een stuk milieuvriendelijker! Omdat je huis een beter energielabel zal krijgen, zal ook de waarde van je huis stijgen. Wanneer je je huis nog van plan bent te verkopen zal de investering in een warmtepomp de verkoopprijs omhoog schroeven.

De warmtepomp heeft een hoge aanschafwaarde, echter vergt de pomp weinig onderhoud en is de investering op lange termijn terug te verdienen door de besparing van het gas. De besparing van dit gas zorgt voor een stuk minder CO2 uitstoot.

De warmtepomp kan helaas niet zomaar in elk huis geplaatst worden. Het huis dient aan enige voorwaarden te voldoen om de pomp succesvol te laten zijn. Zo is het van belang dat het huis goed geïsoleerd is. Wanneer een huis niet van goede isolatie is voorzien, zal er veel warmte verloren gaan door bijvoorbeeld enkel glas, dit gaat de werking van de warmtepomp tegen. Naast de goede isolatie, vergt een warmtepomp ook een expert voor de installatie, niet iedereen kan zomaar de pomp installeren.

 

https://www.startdir.nl/