Startdir
Image default
Financieel

Geniet van zekerheid als belegger door het beleggerscompensatiestelsel

Beleggen brengt risico’s met zich mee, deze slogan kennen we allemaal. Wie op de beurs aandelen koopt, loopt natuurlijk automatisch risico. Hiermee bedoelen we het risico om geld te verliezen door verliesgevende beleggingen, wanneer de aandeelkoers zakt. Dit kan zelfs de beste belegger overkomen. Niet iedereen kan een winnaar zijn op de beurs, de één wint wat de ander verliest wat. Gelukkig zijn er garanties waardoor je een stukje beschermd wordt door onmacht. Één van die garanties is het depositogarantiestelsel.

Neem het zekere voor het onzekere

Een ander risico geldt ook bij beleggen, namelijk dit van de tussenpartij zoals de bank of andere beleggingspartner. Zowel een bank als beleggingsonderneming kan failliet gaat, let dus goed op of deze aangesloten is bij De Nederlandsche Bank.

Wat is een beleggerscompensatiestelsel?

De meeste beleggingsondernemingen en banken met beleggingsproducten vallen onder het beleggerscompensatiestelsel. Wanneer de bank of beleggingsonderneming failliet gaat krijgt men een vergoeding van € 20.000,- per persoon of instelling. Het bedrag dat wordt uitbetaald is afhankelijk van de totale vordering. Let er dus op dat een beleggingsonderneming aangesloten is bij De Nederlandsche Bank, dit is de belangrijkste voorwaarde.

Het toezicht is de laatste jaren aangescherpt

AFM houdt streng toezicht op banken en investeringsbedrijven om zekerheid te garanderen. Mocht een bedrijf of beleggingsonderneming failliet gaan, is men gegarandeerd financieel gedekt tot maximaal € 20.000. Dit bedrag wordt uitgekeerd door De Nederlandsche Bank. Opvallend is dat het bedrag voor beleggers lager is als voor spaarders. Wie geld spaart, valt onder het depositogarantiestelsel en krijgt tot € 100,000,- vergoedt.

Zekerheid door DNB

De Nederlandsche Bank staat garant tot maximaal 20.000 euro per persoon of instelling. De Nederlandsche Bank beschikt over voldoende bancaire liquiditeit om dit te verzekeren. Wie zijn geld dus belegt bij een partij goedgekeurd door DNB is verzekerd. Wanneer het bedrag hoger dan 20.000 euro bedraagt, vervalt de waarde boven deze grens. Wie meer dan dit bedrag belegt bij één aanbieder, loopt dus een onnodig risico. De laatste jaren zijn er veel regels veranderd voor banken en zijn de wetten aangescherpt. Banken en beleggersondernemingen staan onder veel strenger toezicht, toch is het verstandig om te spreiden bij bedragen ruim boven de € 20.000,-

Tips

  • Maak gebruik van verschillende beleggingsondernemingen
  • Controleer of deze financiële instelling aangesloten is bij DNB
  • Let goed op de voorwaarden en kosten
  • Controleer vooraf de reputatie om zeker te zijn van een vertrouwde samenwerking
https://beter-beleggen.nl/