Startdir
Bedrijven

Hoe verloopt een chirurgische kaakcorrectie?

Veel kinderen die in de loop van de jaren ’90 zijn geboren, zullen in hun puberteit te maken krijgen met een beugel, mits hun gebit hierom vraagt. Waar orthodontie vroeger sporadisch gebeurde en dus vrij zeldzaam was, is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, wanneer je op een middelbare school rondloopt zullen, vooral bij de brug- en tweedeklassers, meer kinderen wél een beugel hebben dan niet. Dit geeft aan in welke mate orthodontie vanzelfsprekend is geworden in Nederland. Hoewel dit een uitstekende ontwikkeling is voor de gezondheid van kinderen, bied het toch niet altijd de sluitende oplossing. Wanneer er met een beugel niet genoeg gecorrigeerd kan worden, kan een chirurgische kaakcorrectie de helpende hand bieden.

Zo’n operatie begint altijd met een uitgebreide scan van het probleem om deze zo goed mogelijk in kaart te brengen. Hieronder vallen meerdere consulten met de behandelend arts, orthodontist en tandarts. Samen wordt er gekeken naar een doordachte oplossing, waar geen nadelige gevolgen aan kleven.

De operatie zelf vind altijd plaats onder narcose. Dit heeft te maken met de heftigheid van de operatie. In de operatie wordt de kaak, of stukken hiervan, losgemaakt van het bot en verschoven, waarna zij weer vast worden gemaakt. Zonder narcose zou deze operatie niet onbegaanbaar zijn. De operatie duurt vaak één tot enkele uren. Het fijne aan deze operatie, voor zover een operatie fijn te noemen is, is dat er geen zichtbare littekens rondom de mond, kaak of neus te zien blijven. De operatie wordt vanuit binnen in de mond uitgevoerd, waardoor de littekens niet van buitenaf zichtbaar zijn.

Voor veel mensen klinkt een kaakcorrectie enorm intimiderend. Dit valt niet te ontkennen, het is een zware operatie waarvoor je na afloop ook 6 tot 8 weken niet mag kauwen. Echter wanneer de operatie echt hard nodig is, is dit een kleine opoffering waar je de rest van je leven profijt van zult houden.

https://www.startdir.nl/