Startdir
Image default
Zakelijk

Incontinent zijn komt niet alleen voor bij hoogbejaarden

Bij incontinent zijn denkt u wellicht aan bewoners van een verpleegtehuis of aan mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen. En dit is inderdaad een doelgroep waarbij incontinentie vaker voorkomt. Iemand die dement is weet vaak niet meer goed wanneer hij of zij het toilet moet bezoeken. Iemand die door een ongeluk of ziekte verlamd is geraakt verliest daarmee soms de controle over de blaas of de darmen. Bij incontinentie praten we dan ook niet alleen over urineverlies. Iemand kan ook ontlasting incontinent zijn. Dit kan leiden tot ernstige psychische problemen als het gebeurt bij mensen die verder nog volop in het leven staan.

Incontinentie komt net iets vaker bij vrouwen voor

Hoewel mannen zeker niet gevrijwaard zijn van incontmdicatieinent worden, komt het probleem toch vaker bij vrouwen voor. Dit heeft te maken met de bekkenbodemspieren. Deze krijgen bij vrouwen heel wat te verduren. Zeker als een vrouw een aantal zwangerschappen en bevallingen heeft doorgemaakt kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet optimaal meer functioneren. Soms kan het helpen deze spieren te trainen, maar dit biedt niet altijd voldoende soelaas om ongewenst urineverlies te voorkomen. Vooral als vrouwen in de overgang komen kan het probleem erger worden onder invloed van veranderingen in de hormoonspiegel.

Kan ik nog wel een normaal leven leiden als ik incontinent ben?

Incontinentie komt in verschillende gradaties voor. Als u last heeft van licht urineverlies hoeft dat zeker geen belemmering te zijn om een normaal leven te leiden. U kunt hiervoor incontinentiemateriaal gebruiken dat zo dun is dat het niet opvalt bij mensen in uw omgeving. Het verband zet de urine meteen om in gel, waardoor doorlekken bijna niet mogelijk is. Zo kunt u ook gewoon de kleding blijven dragen die u altijd droeg, niemand zal merken dat u een probleem met uw blaas heeft.

Komt incontinentie ook bij mannen voor?

Zeker kunnen mannen ook incontinent worden. Dit komt bijvoorbeeld voor na een operatie aan de blaas, de urinewegen of de prostaat. Ook de behandeling van kanker aan de blaas of de prostaat kan ervoor zorgen dat een man incontinent wordt. Voor mannen is er dan ook speciaal incontinentiemateriaal op de markt zodat ook zij gewoon hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat voorheen ook deden. Voor mannen is een probleem met urineverlies vaak net iets lastiger. Vrouwen kunnen er soms nog met vriendinnen over praten, bij mannen ligt dit onderwerp vaak dusdanig gevoelig dat een gesprek hierover nauwelijks mogelijk is.

Wanneer moet ik naar de huisarts met incontinentie?

Als incontinentie plotseling optreedt zonder aanwijsbare oorzaak dan is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Als u ineens uw plas niet meer kunt ophouden zonder dat daar een logische verklaring voor is, dan is er mogelijk iets mis met de blaas of de urinewegen. De huisarts kan soms medi-catie voorschrijven om het probleem op te lossen als dit voor hem of haar duidelijk is. Vaak is het echter nodig om u door te verwijzen naar een specialist. Dee kan door middel van nader onderzoek zoals een echo of een röntgenfoto vaststellen wat de oorzaak is voor het urineverlies. Soms is een operatie nodig. Als er sprake is van kanker dan volgt uiteraard behandeling met chemo, bestralingen of een operatieve ingreep.

Discreet incontinentiemateriaal kan uw leven veraangenamen

Als u incontinent bent dan kunt u materialen gebruiken die de urine opvangen en ervoor zorgen dat u zich niet hoeft te schamen. TENA brengt een breed scala aan inleggers en broekjes op de markt die de urine snel omzetten in gel. Hierdoor wordt doorlekken voorkomen maar ook het ontstaan van onaangename geur. Zo kunt u dus gewoon doen wat u altijd deed. U kunt van huis gaan om te shoppen of te stappen, maar ook met een gerust hart op bezoek bij familie of vrienden. Uw leven kan gewoon doorgaan zoals u dat altijd gewend was.