Startdir
Image default
Internet

Internet vergelijken, in 4 stappen de juiste provider vinden

Wat is jouw internetsnelheid?

Als je een nieuwe internet provider zoekt is het belangrijk dat je daarvoor rustig de tijd neemt. Niet overhaast een abonnement afsluiten op een goedkoop ogend pakket. Eerst internet vergelijken, een aantal stappen doorlopen voor je een keuze maakt, want er zijn veel verschillende providers die allerlei aanbiedingen doen, veelal goedkope pakketten die er verleidelijk uitzien. Voor je het weet heb je een abonnement afgesloten dat en te duur is en producten bevat die je helemaal niet nodig hebt. Niet doen dus, want als je wat meer tijd neemt om internet te vergelijken bespaar je op de kosten.
Belangrijk is om eerst te bekijken welke internetsnelheid jij nodig hebt. Internetsnelheid wordt ook wel bandbreedte genoemd. Ze bedoelen daarmee de snelheid die jij nodig hebt om jouw films, video’s, muziek en afbeeldingen te downloaden op jouw pc, uitgedrukt in megabit per seconde. De snelheid hangt af van de hoeveelheid informatie die jij wilt downloaden en van het aantal apparaten die jij op je netwerk aangesloten hebt.

Internet vergelijken in jouw regio

Je weet nu welke bandbreedte of internetsnelheid je nodig hebt? Dan kan je rond gaan kijken in je woonomgeving welke internet providers beschikbaar zijn. Het aanbod verschilt per regio. In een dichtbevolkt gebied zijn alle providers met aanbiedingen te vinden. Allemaal snel en betrouwbaar omdat ze glasvezel leveren.
In dunner bevolkte gebieden zullen minder providers zijn. Kijk eerst welke providers jouw bandbreedte leveren. Dan heb je een eerste selectie gemaakt. Als je in een dunner bevolkt gebied woont is de lokale aanbieder waarschijnlijk ook de snelste en de meest betrouwbare aanbieder. Nadeel is dat daar een duurder prijskaartje aanhangt. Een goede tweede is een satellietverbinding. Die verbinding is wat trager maar ook goedkoper, dat scheelt dus in je portemonnee.

Welk internet abonnement gaat het worden?

Je hebt nu een beeld van wat er geleverd wordt in jouw woonomgeving. Nu wordt het selecteren, de juiste provider kiezen die jouw internetsnelheid aanbiedt tegen een prijs die in jouw budget past. Maar hoe vindt je die? Er zijn veel pakketten en aanbiedingen die onderling sterk verschillen. Het is lastig om je daar een goed advies in te geven, maar er zijn twee punten waar je op kunt letten.
Als je alle bundels bekijkt die aangeboden worden zijn het heel vaak bundels die bestaan uit combinaties van televisie-, telefoon- en internetdiensten. Stel jezelf de vraag: Heb ik dat allemaal nodig? Een vaste telefoon, ga je die gebruiken of ben jij, net als de meeste mensen, inmiddels helemaal verknocht aan je smartphone. Als je eigenlijk alleen nog maar je smartphone gebruikt, is elke cent die je betaalt voor een vaste telefoon weggegooid geld. Datzelfde geld voor de televisie. Heb je daar een duur internet abonnement voor nodig of kun je voordelig televisie streamen via je nieuwe internetprovider. Alles wat je niet nodig hebt, maar wel in je abonnement zit, kost je geld. Geld dat je uit kunt sparen door alleen te nemen wat je echt gaat gebruiken. Een internet provider zonder toeters en bellen is meestal voldoende.

 

De juiste aanbieding

Ook belangrijk is dat je je niet jaar verleiden door de flinke korting in het eerste jaar als je de normale prijs in het tweede jaar eigenlijk te duur vindt. Het jaar vliegt voorbij en dergelijke internet abonnementen zijn meest voor twee jaar. Opzeggen tussentijds is bijna nooit mogelijk. Zorg dat je een abonnement neemt die je het tweede jaar ook kunt betalen, zonder zorgen. Dan maak je een goede keuze waar je twee jaar lang heel veel plezier van zult hebben