Startdir
Image default
Aanbiedingen

Sportfotografie

STUDIOVHF voor sportieve portretten

Om nu te zeggen dat de fotograaf van StudioVHF uit Zwolle een echte sportfotograaf is, nee, maar wel een goede reclame en portretfotograaf die in staat is de sporter in actie en ge-ensceneerd te portretteren. De fotograaf verzorgt de redactionele fotografie voor enkele landelijke vakbladen en voor lokale uitgaven als de RoalterWind en HoezoHeino. Hiervoor fotografeerde Vincent Hartman jonge veelbelovende sporters in zwart-wit en kleur.

Roy van der Burg

Via de link onderaan dit artikel ziet u een foto van Roy van der Burg, een aanstormend paralympisch tafeltennis talent in actie bij tafeltennisvereniging Zwolle. De sporter beoefende de sport op dat moment pas drie jaar maar zit nu al in het landelijke trainingsteam. Fotograaf Vincent Hartman fotografeerd met enige regelmaat voetballers, wielrenners en motorrijders. Allemaal redelijk snelle sporten waar met enige anticipatie goede foto’s van te maken zijn door middel van het volgen van de sporter het timen van de foto of de snelheid van de continue stand van de camera.

Aldus ging hij op een donderdagmorgen naar het pand van Tafeltennisvereniging Zwolle aan de Albert Cuypstraat. Tegen het eind van de training hebben we met hulp van een tegenspeler een set ge-ensceneerd aan een aparte tafel. Van te voren had Fotograaf Zwolle zijn flitsers al gepositioneerd en globaal ingesteld. Het idee was een mooie diagonale foto te maken vlak voordat de speler de bal terug zou slaan. Dit is uiteindelijk gelukt, maar de slagingskans met de gebruikelijke manier van het fotograferen van sport was aanzienlijk lager dan gebruikelijk. Het volgen van de actie met het servosysteem van de autofocus was niet toereikend en leidde tot de scherpte op het verkeerde punt. Het maken van continue opnames was door het gebruik door 3 op afstand bestuurde flitsers ook uitgesloten. De foto moest gemaakt worden met een van te voren ingesteld focuspunt en goede timing moest dan in een keer de juiste foto opleveren. Dat bleek verre van eenvoudig, want tegen de tijd dat de foto daadwerkelijk werdt gemaakt was de actie alweer voorbij. Dus bal uit beeld, arm voor het gezicht, of simpelweg geen mooi beeld. Uiteindelijk werdt de goede foto gemaakt door de ontspanknop te bedienen op het moment dat de fotograaf met zijn linkeroor de tegenspeler de bal hoorde spelen.

Voetbal fotografie

Het fotograferen van een voetbalwedstrijd is wat dat betreft een stuk eenvoudiger. Het spel is aanzienlijk trager en een actie kan gevolgd worden door een speler te volgen. Zelfs de ietwat trage studio camera van de fotograaf van STUDIOVHF kan dit aan. Eenmaal per jaar verlaat de fotograaf zijn comfortabele fotostudio bij Zwolle, om op steenworp afstand het internationaal jeugdvoetbal toernooi te fotograferen. Dit vind altijd plaats tijdens het zonnige pinkster weekend op sportpark De Kampen bij Voetbalvereniging Heino. Een heerlijk weekend fotogaferen zonder de druk om binnen beberkte tijd met het juiste beeld terug te komen.

STUDIOVHF

Het leeuwedeel van de fotografische dienstverlening ligt op het gebied van reclamefotografie, productfotografie en interieurfotografie. De studio is goed toegerust voor het fotograferen van mode en kleding, meubelelen en interieurassecoires, flessen en electronische apparatuur. Op locatie worden gebruiksmomenten ge-ensceneerd voor reclamedoeleinden, websites en brochures. Voor interieurbouwers, architecten en afbouwbedrijven verzorgt de fotograaf de interieurfotografie door heel Nederland.

https://www.studiovhf.com/jonge-sporters