Startdir
Image default
Zakelijk

Voordelig wonen: 5 tips om te besparen op uw woonlasten

Bij veel gezinnen in Nederland zijn de woonlasten één van de hoogste maandelijkse kostenposten. Wat zou het toch fijn zijn om juist op deze kosten te kunnen besparen.Onderstaand delen wij graag onze tips waarmee je al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per maand kunt besparen.

Tip 1: Inzicht en overzicht

Alles begint met inzicht en overzicht. Zet voor jezelf op een rijtje welke maandelijkse woonlasten je hebt en schrijf erachter welke bedragen je hieraan kwijt bent. Dit kun je eenvoudig doen aan de hand van een maandafschrift van de bankrekening waarvan jouw woonlasten worden afgeschreven. Het maken van een overzicht van alle woonlasten geeft je direct inzicht in de totale kosten.

Tip 2: Overstappen en dubbele verzekeringen opzeggen

Voor de meeste verzekeringen die je hebt is een goedkoper alternatief. Het is daarom goed om regelmatig verschillende verzekeringen en aanbieders met elkaar te vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering voor jouw koophuis. Met deze verzekering verzeker je alle spullen die aan jouw huis vastzitten. Je sluit eenvoudig een nieuwe opstalverzekering via overstappen.nl af. Wellicht heb je naast een opstalverzekering ook een woonverzekering afgesloten. Deze verzekering is een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Dit kan dus betekenen dat je dubbel verzekerd bent. Het loont zeker om dit goed na te kijken. Je vind meer informatie over een woonverzekering op overstappen.nl. Natuurlijk zijn er ook nog andere verzekeringen, zoals een rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Vergeet deze zeker niet mee te nemen in jouw zoektocht naar een beter aanbod, want sommige aanbieders bieden pakketverzekeringen met een leuke korting aan.

Tip 3: Aflossen

Wanneer je een koophuis hebt, dan hoort hier vaak ook een hypotheek bij waarover je maandelijks rente betaalt. Wanneer je aflost op jouw aflossingsvrije hypotheek, dan gaan je maandelijkse lasten omlaag. Vaak met kleine bedragen, maar alle kleine beetjes helpen als je wilt besparen. Rentemiddeling of het oversluiten van je hypotheek tegen een lagere rente kunnen ook lonend zijn. Laat je hierover eerst goed informeren door een erkend adviseur wanneer je dit overweegt.

Tip 4: Besparen op energie

Naast bovengenoemde besparingen valt er ook winst te behalen wanneer je gaat besparen op energie. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt je huis (beter) isoleren, waardoor jouw energieverbruik daalt en dus ook je maandelijkse energiekosten. Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen op je dak te laten leggen, waardoor je (een deel van) jouw stroom zelf opwekt. Ook kun je jaarlijks energieaanbieders met elkaar vergelijken en overstappen, zodat je kunt profiteren van diverse voordelen voor nieuwe klanten.

Tip 5: Zorg goed voor je huis

Een huis vraagt om regelmatig onderhoud. Denk aan schoonmaken, schilderwerk en onderhoud aan de CV ketel. Niet altijd leuk, maar doe dit wel consequent en tijdig. Want wanneer je jouw huis goed onderhoud, dan vallen de kosten voor dit onderhoud relatief mee. Zeker als je ook het één en ander zelf kunt doen. Wanneer je door slecht onderhoud apparaten of kozijnen moet gaan vervangen, dan ben je veel duurder uit.