Startdir
Image default
Eten en drinken

5 dingen om op te letten bij aardappelen voordat je ze koopt

Als er één ding is dat elke persoon die van koken houdt, moet weten, dan zijn dat de verschillende soorten aardappelgerechten voor elk seizoen. Er is altijd een optie om beboterde nieuwe aardappelsalades te maken tijdens de zomervakantie, aardappelen in de schil met bonen in de herfst, of zelfs aardappelpuree en stamppot aardappelen in de winter. Maar terwijl u toch bezig bent, is er één geheim dat we met u willen delen.

Er is een grote verscheidenheid aan aardappelen die je in Nederland kunt vinden, dus voordat je met je gerecht begint, moet je weten dat de smaak van elke vorm van aardappelschotel sterk afhangt van de aardappel die je kiest. Je gerecht zou immers ofwel aardappelen nodig hebben om hun vorm te behouden tijdens het koken, of je bent misschien op zoek naar degenen die minder zetmeel bevatten.

Hoe het ook zij, we hebben een uitgebreide gids voor u klaarliggen over alle dingen die u in een aardappel moet zoeken voordat u ze voor een bepaald gerecht koopt. De onderstaande lijst is gebaseerd op alle soorten aardappelen die direct op de markt verkrijgbaar zijn en daarom raden we u aan geen compromissen te sluiten over de selectie.

  1. Controleer het vochtgehalte

Als u frietjes wilt maken, is het vochtgehalte van elke aardappel van het grootste belang. Aardappelen die te nat zijn, hebben een laag gehalte aan vaste stoffen en vertonen na het bakken een wasachtige en doorweekte textuur. Als de aardappelen daarentegen te gedroogd zijn, is de kans groot dat ze na het bakken te hard en knapperig blijken te zijn.

  1. Knijp aardappelen uit om de stevigheid te controleren

De beste aardappelen zijn de aardappelen die stevig blijven als je ze probeert te persen. Als de aardappel zacht wordt, moet je dit beschouwen als een indicatie dat de aardappel slecht is. Vermijd daarom aardappelen die op alle mogelijke manieren zacht zijn.

  1. Controleer de bezuinigingen en vlekken grondig

Hoewel veel mensen dit negeren, kunnen snijwonden en puistjes ertoe leiden dat aardappelen bederven en ze dienen ook als een geweldige opening voor bacteriën en schimmels om de aardappel binnen te dringen. Het is dus jouw taak om elke aardappel gedetailleerd te bekijken en ervoor te zorgen dat de stukjes die je gaat kopen geen groeven, deuken of insnijdingen hebben.

  1. Ga niet voor gerimpelde aardappelen

Als je rimpels in een aardappel hebt gevonden, is het beter om die niet te kopen, vooral omdat dergelijke dingen een teken zijn van verkeerd gebruik, vochtverlies of zelfs dat de aardappel op een te hoge temperatuur wordt bewaard.

  1. Controleer zetmeel inhoud

Door het zetmeelgehalte van een aardappel te kennen, kom je te weten voor welk doel deze het beste kan worden gebruikt. Aardappelen met een hoog zetmeelgehalte zijn het beste voor het maken van aardappelpuree of gebakken aardappelen, terwijl aardappelen met medium zetmeel ideaal zijn voor alle doeleinden en aardappelen met een hoog zetmeelgehalte (zoals agria groot) uitstekend geschikt zijn om te braden.

Gelukkig eten!