Startdir
Image default
Aanbiedingen

De beste borstel voor je hond kiezen

Als je een nieuwe beste harige vriend of je hebt besloten om te beginnen met het aanpakken van jouw hond verzorgingsbehoeften thuis, kan niets zo ontmoedigend als de brede waaier van honden borstels beschikbaar. Wat is de beste hondenborstel voor elk type hondenvacht? Welke hondenborstel kan gebruikt worden voor je hond?

Borstelen van kortharig vacht

Korte en gladde vachten zijn het gemakkelijkst te verzorgen, om voor de hand liggende redenen. Het borstelen van dit type vacht is meer bedoeld om de huid en vacht van de hond gezond en vuilvrij te houden en om verharing tegen te gaan. Een korte vacht één keer per week borstelen is prima, maar vaker is altijd beter.

De beste hondenborstel voor kortharigen is een borstel die de vacht en de huid stimuleert. Een zachte of rubberen borstel heeft een masserend effect. Het laat de vacht er gezond uit zien en verwijdert vuil en losse haren. Het is alsof je ze een massage geeft en ze doen alsof ze in een kuuroord zijn. Een gewone borstel is ook goed voor kortere vachten, om de vacht een mooie afwerking te geven en alle losse haren of vuil te verwijderen. Tijdens het verharing seizoen kan het nodig zijn om een kam of een instrument te gebruiken om de haren te verwijderen, maar gebruik deze voorzichtig bij korte vachten. 

Draadharige vachten borstelen

Draadharige vachten zijn niet alleen gevoelig voor vervilting, maar zijn ook vachten die verharen, dus moeten twee keer per week worden geborsteld. Gebruik een borstel om klitten en een deel van de dode vacht te verwijderen. 

Honden met een krullende vacht

Het grootste probleem bij het thuis borstelen van gekrulde vachten zijn vervilting en klitten. Je hond zal minstens om de dag geborsteld moeten worden omdat de zachte krullen gemakkelijk klitten. Als je een klit tegenkomt, trek er dan niet aan, want dat doet pijn en schrikt de hond af. Werk voorzichtig. Je kunt ook een ontklitspray voor honden aanschaffen om te helpen. Pennenborstels zijn ideaal voor krullende vachten, omdat de borstelharen een beschermende pen aan elk uiteinde hebben en de borstelharen ver uit elkaar staan. Besteed vooral aandacht aan gebieden die gemakkelijk klitten, zoals tussen de poten, de buik en de oren. Ga na het borstelen door de vacht met een medium getande hondenkam om te controleren op eventuele gemiste vervilting of klitten.

Borstelen van zijdeachtige vachten

Honden met een fijne of zijdeachtige vacht moeten meestal dagelijks worden geborsteld omdat ze erg vatbaar zijn voor vervilting en klitten. Pennenborstels werken uitstekend op lange of fijne vachten. Het kan ook een goed idee zijn om de vacht daarna door te kammen met een verzorgingskam om te controleren of er nog knopen in zitten. Nogmaals, een borstel in de richting van de haargroei maakt het werk af, en geeft glans en gezondheid aan de vacht door de natuurlijke oliën te stimuleren.

 

Dubbele vachten borstelen

Er is niet één beste borstel voor dubbel vacht honden, omdat ze twee soorten vacht hebben en dus twee problemen om mee om te gaan. Dubbel harige honden hebben een zachte vachtlaag onder de grovere bovenvacht. Deze zachte ondervacht kan gemakkelijk klitten en verhaart ook twee keer per jaar op een zeer dramatische manier. Gebruik regelmatig een borstel om de klitten uit de ondervacht te verwijderen en werk de bovenvacht af met een borstel om haar en vuil te verwijderen en de vacht een gezonde glans te geven.

Voor het verharen heb je waarschijnlijk een specialer hulpmiddel nodig dan alleen een hondenborstel. Onderwolharken of speciale hulpmiddelen voor het uitvliegen van de vacht zijn een grote hulp. 

Hoe vaak moet ik mijn hond borstelen?

We hebben hierboven een ruwe richtlijn gegeven, maar het eenvoudige antwoord is zo vaak mogelijk. Laat het niet weken liggen en vraag je dan af waarom het werk zo moeilijk is en jouw hond er een hekel aan heeft. Regelmatige vachtverzorging is een belangrijk onderdeel van de verzorging van elke hond. Korte, rustige verzorgingssessies zijn veel heilzamer en aangenamer dan mammoet beurten die iedereen af en toe uitputten. Het is het beste om de verzorging deel te laten uitmaken van een vaste routine met je hond, net als het reinigen van de tanden.

Jouw hond zal het heerlijk vinden om één op één met je te zijn en zal er daarna geweldig uitzien en zich ook zo voelen. Om het verzorgen van de vacht makkelijk te maken kun je een trimtafel voor de hond aanschaffen.