Startdir
Image default
Zakelijk

Een freelancer of een bureau om je nieuwe website te laten maken?

Je wil graag een nieuwe website laten maken, dat is duidelijk. Maar waar moet je beginnen? Nou, bij de eerste stap natuurlijk. Het kiezen tussen een freelancer of een bureau lijkt simpel maar beide hebben voor- en nadelen. Om je te helpen om deze keuze te maken hebben we deze blog geschreven met daarin een aantal helderen voors en tegens van zowel de freelancers als bureaus en agencies plus advies over het kiezen van de juiste partij. Hopelijk helpen we je met deze informatie op weg naar de eerste stappen om je splinternieuwe website te laten realiseren. 

Betrokkenheid: Belangrijk om de motivatie te peilen

Hoe betrokken de partij is bij het ontwerpen en ontwikkelen van jouw nieuwe website is volledig afhankelijk van hun mentaliteit. Het is puur een kwestie van aftasten. Door middel van een gesprek merk je vaak al hoe betrokken een bepaalde partij is. Als iemand in het begin aan de telefoon al kortaf is en weinig interesse toont kan je een vervolg gesprek sowieso wel laten zitten, dat zijn geen serieuze kandidaten. Zoek naar indicaties waaruit blijkt dat een partij de opdracht graag voor je wil uitvoeren. Geven ze voorbeelden van eerder gemaakte projecten die aansluiten bij jouw website? Zijn ze proactief in het aanbieden van een gesprek op locatie? 

Locatie dichtbij of uitbesteden aan lage loon landen: Belangrijk voor kwaliteit en controle

Om de kosten te drukken kan je jouw nieuwe website uitbesteden in lage loon landen maar let goed op voordat je hier aan begint. Het managen van een remote webdevelopment team is intensiever dan je denkt en heeft zeer veel begeleiding nodig. Zelfs voor de meest ervaren project managers kunnen de verschillende tijdzones, de taalbarriere (vaak in gebrekkig Engels) en culturele verschillen het project de das omdoen. Voor de kennis hoef je het ook niet te doen, je kan tegenwoordig vrijwel overal in Nederland een goede website laten maken.

Beschikbaarheid: Belangrijk voor de continuiteit

Het is niet alleen belangrijk dat een partij op tijd kan beginnen aan het maken van jouw website. Het is ook belangrijk dat de kandidaten je website op tijd kunnen opleveren. En wat zal er gebeuren als de ontwikkelaar onverhoopt afwezig is, bijvoorbeeld door ziekte of andere privé omstandigheden? Kan iemand anders binnen het bedrijf de werkzaamheden dan overnemen? Bij freelancers is dit meestal niet het geval. Veel bureaus hebben intern meerdere werknemers met ongeveer dezelfde kennis in huis of in elk geval overlappende kennis. Daardoor kan de een het werk van de ander opvangen mocht dat nodig zijn. 

Ervaring met eerdere projecten: Belangrijk om aansluiting te vinden bij jou project

Voor ons is een van de belangrijkste pijlers bij een website op maat of betreffende partij eerder soortgelijke websites gemaakt heeft. Vooral bij specialistische soorten websites (denk hierbij aan video platforms, gaming websites, vergelijkings websites) is het cruciaal dat je geen proefkonijn bent.