Startdir
Image default
Woning en Tuin

Essentiële hypotheekinformatie en aankoop strategie

Lees hier alle belangrijke hypotheek tips en wetgeving alsmede essentiële tips zodat ook jij een huis kan kopen. Met name in deze periode waarin weinig woningkeuze is.

Wat is mijn maximale hypotheek?

Bereken hier jouw maximale hypotheek op inkomen en op basis van taxatiewaarde. Heb jij je inkomens ingevuld en je hypotheek berekend weet dat je maximale hypotheek minder kan worden als de taxatiewaarde lager is dan je maximale hypotheek op inkomen.

Voorbeeld, op inkomen kan jij een hypotheek krijgen van € 450.000,-. Je ziet een woning te koop staan op Funda voor € 275.000,- k.k. Je bied de vraagprijs en de woning is jouw gegund. Achteraf blijkt echter dat de woning slecht een taxatiewaarde heeft van € 230.000,-. Dat betekend dat jouw maximale hypotheek nu € 275.000,- bedraagt.

Waar moet ik aan denken met bieden?

Tegenwoordig moet je overbieden. Overbieden op een huis dien je pas te doen als jij de taxatiewaarde weet. Heb jij overwaarde of spaargeld?  Alles wat je boven de taxatiewaarde bied moet je betalen met overwaarde of spaargeld. Lees hier alles over een hoger bod doen dan de vraagprijs.

Essentiële hypotheekinfo overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek krijg je op maximaal 1 woning. Ga je dus met overwaarde overbieden dan gebeurd dit in feite met een overbruggingshypotheek. Ga jij samenwonen en allebei hebben jullie een eigen huis dat verkocht moet worden? Eerst 1 verkopen en dan pas op zoek naar een ander huis.

Koopakte regelen

Let goed op de koopakte. Kijk naar de datum van financieringsvoorbehoud. Red de hypotheekadviseur dat? Verder is het belangrijk dat je het voorbehoud van financiering laat overeenkomen met het bedrag in de koopakte.

Doe jij een bod onder voorbehoud van € 450.000,- dan kan je geen € 500.000,- hypotheek aanvragen. Overleg dit goed. Bij een eventuele afwijzing van de bank moet alles kloppen.

Ik kan geen huis kopen

Te weinig inkomen of geen eigen geld? Helaas moet je sinds 2021 in geheel Nederland overbieden. Er is een oplossing zodat je toch een huis kan kopen. Lexwonen regelt hypotheken tot 4 personen.

Hypotheek met 4 personen maximaal

  1. Huis kopen samen met ouders
  2. Met vrienden een huis kopen
  3. Huis kopen met broer of zus

Koop je met 4 personen een huis dan moet je ook daadwerkelijk met z’n allen onder één dak wonen en ingeschreven staan op dat adres. Bereken hoeveel je met 4 personen kan lenen.

Bkr belangrijke hypotheek bederver

Ga altijd voordat je überhaupt naar een woning gaat kijken inzage doen in de bkr. Deze inzage is gratis. Elke euro kost je 6 euro aan minder hypotheek. Staat er bijvoorbeeld ABNAMRO € 2.000,- dan wil dat zeggen dat jij van je maximale hypotheek € 12.000,- af kan halen.

Veel registraties zijn telefonie, mogelijkheid op rood staan en postorder kredieten. Staat er bij bijzonderheden een streepje (‑) dan is dat positief. Staat er een A of A1 of A2? Een huis kopen is dan onmogelijk.