Startdir
Image default
Gezondheid

Symptomen en oorzaken ijzertekort

Wat is ijzertekortanemie?

Bloedarmoede ontstaat wanneer uw rode bloedcellen (RBC’s) een verlaagd gehalte aan hemoglobine hebben. Hemoglobine is het eiwit in uw RBC’s dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof naar uw weefsels.

IJzertekort-anemie is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Het treedt op wanneer uw lichaam niet genoeg ijzer heeft, dat uw lichaam nodig heeft om hemoglobine aan te maken. Als er niet genoeg ijzer in uw bloed zit, kan de rest van uw lichaam niet de hoeveelheid zuurstof krijgen die het nodig heeft. Hierdoor kan de bloeddruk waarden ook omlaag gaan.

Hoewel de aandoening vaak voorkomt, weten veel mensen niet dat ze bloedarmoede door ijzertekort hebben. Het is mogelijk om jarenlang symptomen te hebben zonder de oorzaak te kennen.

Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd is een veel voorkomende oorzaak van bloedarmoede door ijzertekort een verlies van ijzer in het bloed als gevolg van hevige menstruatie of zwangerschap. Een slecht dieet of bepaalde darmziekten die van invloed zijn op de manier waarop het lichaam ijzer opneemt, kunnen ook bloedarmoede door ijzertekort veroorzaken.

In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen en oorzaken van ijzertekort.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede door ijzertekort?

De symptomen van bloedarmoede door ijzertekort kunnen in het begin mild zijn, en je merkt ze misschien niet eens op. Volgens wetenschappers realiseren de meeste mensen zich niet dat ze milde bloedarmoede hebben totdat ze een routine bloedtest ondergaan.

Ijzertekort symptomen vrouw zowel man kunnen zijn:

1. algemene vermoeidheid
2. zwakte
3. bleke huid
4. kortademigheid
5. duizeligheid
6. vreemde verlangens om dingen te eten die geen voedingswaarde hebben
7. een tintelend of kruipend gevoel in de benen
8. zwelling of pijn op de tong
9. koude handen en voeten
10. snelle of onregelmatige hartslag
11.broze nagels
12.hoofdpijn

Wat zijn de oorzaken van bloedarmoede door ijzertekort?

Volgens wetenschapper is een ijzertekort de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. Er zijn vele redenen waarom iemand een ijzertekort kan krijgen. Deze omvatten:

Onvoldoende inname van ijzer
Het eten van te weinig ijzer gedurende een langere tijd kan een tekort in je lichaam veroorzaken. Voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en sommige groene bladgroenten bevatten veel ijzer. Omdat ijzer essentieel is in tijden van snelle groei en ontwikkeling, kunnen zwangere vrouwen en jonge kinderen nog meer ijzerrijke voedingsmiddelen nodig hebben in hun dieet.

Zwangerschap of bloedverlies als gevolg van de menstruatie
Hevig menstrueel bloedverlies is een veel voorkomende oorzaak van bloedarmoede door ijzertekort bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dat geldt ook voor zwangerschap, omdat uw lichaam in die periode meer ijzer nodig heeft om voldoende zuurstof voor de baby aan te maken.

Inwendige bloedingen
Bepaalde medische aandoeningen kunnen inwendige bloedingen veroorzaken, wat kan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort. Voorbeelden hiervan zijn een maagzweer, poliepen in de dikke darm of darm of darmkanker. Regelmatig gebruik van bepaalde pijnstillers, zoals aspirine, kan ook leiden tot maagbloedingen.

Onvermogen om ijzer op te nemen
Bepaalde aandoeningen of operaties die de darmen aantasten, kunnen ook de ijzeropname in uw lichaam verstoren. Zelfs als u voldoende ijzer via uw voeding binnenkrijgt, kan coeliakie of een darmoperatie zoals een gastric bypass de hoeveelheid ijzer die uw lichaam kan opnemen, beperken.

Wat zijn de risicofactoren van bloedarmoede door ijzertekort?

Bloedarmoede is een veel voorkomende aandoening en kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd en uit elke etnische groep. Sommige mensen lopen een groter risico op bloedarmoede door ijzertekort dan anderen, waaronder

1. vrouwen in de vruchtbare leeftijd
2. zwangere vrouwen
3. mensen met een slecht eetpatroon
4. mensen die vaak bloed doneren
5. zuigelingen en kinderen, vooral als ze te vroeg geboren zijn of een groeispurt doormaken
6. vegetariërs die vlees niet vervangen door een ander ijzerrijk voedingsmiddel
7. tieners die een grotere behoefte aan ijzer hebben in perioden van snelle groei
8. volwassenen boven de 65
9. mensen die blootgesteld zijn aan lood in hun omgeving of water
10. prestatie- en duursporters zoals marathonlopers

Als u het risico loopt op bloedarmoede door ijzertekort, neem dan contact op met een arts om te bepalen of u baat kunt hebben bij bloedonderzoek of dieetaanpassingen.

iron