Startdir
Image default
Winkelen

Zijn proteine poeders goed voor jouw haar?

Proteine poeder is een veel gebruikt voedingssupplement, populair gemaakt door beroemdheden als Arnold Schwarzenegger in de jaren ’80 bijvoorbeeld. Maar de vraag die vrouwen hebben is natuurlijk wat doet proteine voor je haar? Vitamines.com is de grootste vitamine winkel van Nederland en volgens dit supplementen bedrijf is proteine een essentieel macronutriënt dat helpt spieren op te bouwen, weefsel te herstellen, en enzymen en hormonen aan te maken. Van het gebruik van eiwitpoeder is ook bekend dat het gewichtsverlies ondersteunt en helpt bij het verstevigen van spieren. Er zijn veel verschillende proteine poeders verkrijgbaar, waaronder poeders op plantaardige en zuivelbasis.

Wat is het meest populaire eiwitpoeder?

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder op de markt. Wey protein heeft de neiging om het populairste eiwitsupplement te zijn (en dus is veel onderzoek daarop gericht), maar het is niet het enige. Veel voorkomende soorten eiwitpoeder zijn:

Wey protein

Dit in water oplosbare melkeiwit is populair bij sporters en is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle aminozuren bevat die het menselijk lichaam nodig heeft. Wey proteine wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Caseïne

Dit eiwitsupplement barst van de glutamine, een aminozuur dat het herstel van de spieren na inspanning versnelt. Caseïne is op basis van zuivel, dus het is ongeschikt voor veganisten of mensen met een allergie voor melk.

Soja proteine

Voor wie geen zuivel consumeert, is soja-eiwit een uitstekend alternatief voor wei of caseïne. Het bevat ook alle essentiële aminozuren.

Erwten proteine, ook wel vegan proteine genoemd

Erwteneiwit is een uitstekende vegan proteine bron van het aminozuur arginine. Veel van de plantaardige eiwitpoeders bevatten erwteneiwit. Het is een hoogwaardige alternatieve optie voor soja- of erwteneiwit.

Wat doet wey protein?

Wey protein is dus het meest populair, en het is waarschijnlijk dat je dit zult consumeren in je zoektocht om je haargroei te stimuleren door je eiwitinname te verhogen. Wei-eiwit is een mengsel van wei-isolaten, het vloeibare deel van melk dat wordt afgescheiden tijdens de verwerking van kaas. Wei-eiwit isolaten, wei-eiwit concentraat, en wei-eiwit hydrolysaat zijn enkele van de afzonderlijke soorten.

Werkt eiwitpoeder voor haargroei?

Haar groeit vanuit de wortel waar de cellen gegroepeerd zijn om het haar-eiwit keratine te vormen. De haarwortel, of follikel, voedt zich tijdens zijn groei met omringende kleine bloedvaten. Dit betekent dat een gebrek aan de voedingsstof eiwit gevolgen heeft voor de gezondheid en groei van je haar. Net als alle andere cellen in het menselijk lichaam hebben haarcellen eiwitten nodig om cellen te herstellen en nieuwe te blijven maken. Dus door proteine te eten (waar haar, huid en nagels grotendeels uit bestaan) ondersteun je je haar om sterker en langer te groeien en datzelfde geld voor proteine poeders.

Hoe beïnvloedt eiwitpoeder de gezondheid van je haar?

Behalve dat eiwitpoeder de sterkte en groei van je haar bevordert, heeft het nog enkele andere belangrijke voordelen voor je haar. Bij regelmatige consumptie voedt en versterkt eiwitpoeder het haar en eiwit heeft zure eigenschappen die roos en psoriasis van de hoofdhuid helpen bestrijden. Dit verbetert de algehele gezondheid van de hoofdhuid.

Shampoo en conditioner

Waarom probeer je als alternatief voor je shampoo niet een beetje eiwitpoeder? Wrijf gewoon wat poeder op de hoofdhuid om een schone olievrije hoofdhuid te krijgen en was het dan uit met lauw water. Of, je moet het haar eerst wassen zoals normaal en dan volgen met een spoeling van eiwitpoeder. Laat het ongeveer 10 minuten inwerken en spoel het dan uit. Het gebruik van proteïnepoeder als conditioner geeft het haar een injectie van body en textuur. Het is vooral gunstig voor fijn slap haar, omdat het het haar niet verzwaart zoals andere haarproducten soms doen.

Proteine poeder kan haarbreuk voorkomen

Nogmaals, haar bestaat grotendeels uit het eiwit keratine, dat in het haarzakje wordt geproduceerd. Voedingsproteïne is essentieel voor de productie van sterk en gezond haar. Proteine bevat ook de aminozuren die nodig zijn om een beschermende structuur rond de haarstrengen te vormen, ter bescherming tegen beschadiging en gespleten haarstrengen. Bovendien kan het de hydratatie in het haar stimuleren. Als je iemand bent die vaak hitte of chemicaliën gebruikt om je haar te stylen, dan is voldoende proteïne nog belangrijker.

Waarom zijn eiwitten belangrijk voor je haar?

Terug naar die grote supplementen specialist Vitamines.com. Zeggen dat je jouw lichaam eiwitten gebruikt om weefselcellen op te bouwen – inclusief de cellen van je haar, huid en nagels. Tachtig tot vijfentachtig procent van je haar bestaat uit een eiwit dat keratine heet. Dieetproteïnen bestaan uit aminozuren, die de bouwstenen van je haar zijn – ze maken je haar sterk. Aminozuren kun je verdelen in twee categorieën: essentiële en niet-essentiële. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt, en moeten dus via de voeding worden verkregen. Niet-essentiële aminozuren kunnen ook worden verkregen uit voedsel, en worden door het lichaam gemaakt uit essentiële aminozuren.

Zonder voldoende beschikbaar eiwit kan je haar broos worden en uitvallen voordat het zijn volle lengte heeft bereikt. Dit is een van de redenen waarom mensen met een eiwitarm dieet vaak merken dat hun haar niet verder groeit dan een bepaalde lengte. Als je haaruitval ervaart door een gebrek aan eiwit, probeer je dan geen zorgen te maken – dit is omkeerbaar, en relatief eenvoudig te corrigeren met aanpassingen in je dieet. Wij stellen voor om bij elk ontbijt en elke lunch minstens 120 gram eiwitrijk voedsel (ongeveer een portie ter grootte van een handpalm) te eten.

Goede eiwit bronnen

De beste eiwit bronnen zijn vis, eieren, rood vlees, gevogelte, kaas, bonen, quinoa, tofu, seitan, peulvruchten en noten. Wees echter op je hoede voor kaas: het kan bij sommige mensen eczeem en roos verergeren, en bovendien duurt het meer dan twee uur om te verteren.

Eieren: het perfecte eiwit voor je haar!

Het eiwit in eiwitten is een van de meest complete en gemakkelijk opneembare vormen van eiwit voor je lichaam. Voedingsproteïne is essentieel voor de groei en gezondheid van je haar, want haar bestaat voornamelijk uit keratine – een speciaal haarproteïne dat je lokken hun kracht, flexibiliteit en elasticiteit geeft. We stellen voor om maximaal twee eieren per dag te eten, bij het ontbijt of de lunch.