Startdir
Dienstverlening

Cognitieve Therapie – Waarom Het Niet Voor Elke Psychologische Probleem

Een dame was eens doorverwezen voor behandeling van emotionele onrust. De onrust kwam voort uit onprettige herinneringen van sensuele misbruik. In haar geval had cognitieve therapie niet geholpen. Haar eigen mening was dat cognitieve therapie niet de woede en angst die ze sterk voelde aanpakte.

Er zijn vele aanpakken in therapie beschikbaar voor iedereen die deze dienst wilt hebben. Cognitieve Gedragstherapie (CBT) is een van de meest bekendste, omdat het de meest onderzochte vorm van therapie is. CBT is een product van het Westen, waar mensen aangemoedigd worden om te denken en afgeraden worden om emoties te voelen. CBT is gebaseerd op de veronderstelling dat ons denken onze gevoelens kan veranderen.

Dit is niet altijd waar. Wanneer mensen misbruik of marteling hebben doorstaan, zal geen enkele mate van denken de gevoelens van woede uitzoeken die door deze ervaringen voortkomt. De woede die iemand voelt over zulke ervaringen overweldigt het vermogen van een individu om helder te denken, en de persoon zal nog steeds de emotie voelen. In zulke gevallen geeft CBT geen resultaten. Omdat er niet veel over geschreven is, geloven mentale gezondheid professionelen ten onrechte dat het de enige geschikte vorm van therapie is in bijna alle vormen van psychologische problemen.

Een man van middelbare leeftijd, woedend over het bedrog van een ex-werknemer, wilde de ex-werknemer lichamelijk pijn doen. Overweldigt door woede, voelde hij dat de enige manier waarop de persoon zou realiseren hoe hij zich voelde het toebrengen van lichamelijk pijn was. Er was geen rede of logica te gebruiken. Volgends hem, “moesten er dingen gedaan worden”.

De beste oplossing in dit geval is de woede reduceren door het los te laten. Wanneer dit in enkele minuten gedaan was, bedankte hij me voor de hulp tijdens deze situatie. Zijn perceptie was veranderd. De gedachten waren niet agressief meer. Vanzelfsprekend heeft hij zijn woede niet meer uitgeleefd.

Wanneer onze innerlijke drijfveren sterk zijn, overweldigen ze ons denkvermogen. Op zulke momenten zijn rede en logica overspoeld door de emoties. Woede is één van zulke emoties. Wanneer het de vorm van razernij aanneemt, kan de persoon lichamelijk uithalen.

De oplossing ligt niet in het redeneren met de persoon, maar de persoon helpen om de emotie te reduceren. In andere situaties, wanneer de woede de vorm aanneemt van ergernis, kan rede nog steeds toegepast worden om de persoon “af te leiden” van de kwestie.

Psycholoog Haarlem Depscycholoog.nl

https://www.depsycholoog.nl/haarlem