Startdir
Image default
Woning en Tuin

De juiste verlichting voor binnen en buiten kiezen

Verlichting uitzoeken voor zowel binnen als buiten kan soms lastiger zijn dan het lijkt. Verlichting heeft tot doel om ruimtes efficiënt te verlichten, maar is ook onderdeel voor het creëren van sfeer. U moet daarom goed nadenken over de functie van verlichting in uw huis en hoe deze functie het beste uitkomt in uw ruimtes. Over de mogelijkheden hoeft u niet te twijfelen, het aanbod lampen is enorm en alles is mogelijk. Maar hoe kunt u het beste de juiste verlichting kiezen voor zowel binnen als buiten?

Een lichtplan opstellen

Om ook daadwerkelijk de juiste verlichting op de juiste plek te krijgen, kan een lichtplan enorm helpen. Zo krijgt u namelijk een goed beeld van de algehele verlichting in uw woning en in uw tuin. Een lichtplan opstellen kan zowel voor binnen als buiten. U start met een plattegrond van de ruimte in uw woning of van uw tuin. Hierin tekent u alle onderdelen die van belang zijn, zoals keuken de ruimte rond de eethoek, de zithoek en voor buiten het terras, de vijver, schutting en bomen. Vervolgens geeft u op het plan aan, aan welk soort verlichting u behoefte heeft op deze plekken. Dit kan om functionele verlichting gaan, bepaalde leespunten, sfeerverlichting, of accentverlichting. U kunt hier nu de juiste lampen bij zoeken, zonder dat u achteraf tot de conclusie komt dat een lamp toch niet op een bepaalde plek hoort.

Welke soort lampen en armaturen?

Welke soort lampen of armaturen wenst u in uw ruimte binnenshuis en buitenshuis? Wilt u dat uw lampen ook goed bij uw interieur aansluiten en mede de sfeer bepalen? Dan kies u het beste voor lampen met een fraaie armatuur die bij uw interieurstijl passen. Dit kan een mooie hanglamp zijn boven de eettafel, of een grote staande lamp in de eethoek. Wenst u juist dat verlichting niet opvalt? Kiest u dan voor inbouwspots. Inbouwspots worden in het plafond weggewerkt en zullen nooit in de weg hangen. Bedenk dat als u inbouwspots kiest in de badkamer of buiten onder een overkapping, dat u hier waterbestendige inbouwspots voor gebruikt. U kunt kiezen voor geïntegreerde LED verlichting, maar ook voor GU10 inbouwspots. Hier kunt u zelf een LED lamp in de gewenste kleur indraaien.

Conventionele verlichting of LED verlichting?

Met conventionele verlichting worden gloeilampen, halogeenverlichting en TL-buizen bedoeld. Het is niet verstandig meer om conventionele verlichting te gebruiken. Deze verlichting is verre van energiezuinig en hiervoor zult u regelmatig een lamp moeten vervangen. Hier heeft u met LED verlichting nooit last van. LED verlichting verbruikt de energie zeer efficiënt, waardoor u een aanzienlijke energiebesparing bereikt en LED verlichting heeft een zeer lange levensduur. Tevens bereikt u tegenwoordig met LED verlichting dezelfde lichtkleuren als met conventionele verlichting.