Startdir
Image default
Woning en Tuin

Kom alles te weten over tegels

Kom alles te weten over tegels

De afgelopen jaren is in huis het gebruik van tegels toegenomen. Werkelijk iedere ruimte van je woning leent zich goed voor het gebruik van dit materiaal. Er inmiddels ook een enorme keuze verkrijgbaar om uw wanden of vloeren mee te verfraaien. Soms zie je gewoon door de bomen het bos niet meer bij het maken van een keus. Er spelen hierbij verschillende factoren. zijn de tegels bestemd voor wanden of voor de vloer? Wellicht zijn de tegels alleen bestemd ter decoratie. Wat vind ik mooi? Hoeveel budget heb ik te besteden? Welk materiaal past het beste bij mijn wensen en behoeften? Kortom een hoop zaken om rekening mee te houden. We hopen je hierbij te helpen door de mogelijkheden in kaart te brengen.

De toepassingsvormen

Tegels kunnen worden gebruikt voor het afwerken van vloer of wand. Ook zijn er mogelijkheden voor puur decoratieve toepassingen, zoals mozaïek tegels. Voor iedere categorie is een grote diversiteit aan stijlen, maar ook afmetingen verkrijgbaar. Tegels met een vierkante of rechthoekige vorm zijn het meest gangbaar. Met een tegelsnijder kunt u desgewenst een tegel op maat knippen. Wandtegels hebben over het algemeen een klein formaat dan vloertegels. Dit heeft te maken met het goed kunnen bevestigen van de tegels aan de wand. Grofweg kunnen de tegels in vijf categorieën qua stijl worden ingedeeld: vintage, natuursteenlook, betonlook, industriële look en houtlook. Een brede keuze, die voor ieder wel iets aansprekends te bieden heeft!

Materiaalkeuze

Keramiek is een veelgebruikt materiaal. Deze tegel heeft als groot voordeel dat het erg onderhoudsvriendelijk is. Een bijzondere vloertegel is het keramische parket. Dit materiaal oogt als echt houten parket, maar heeft alle voordelen van een tegel, zoals slijtvast, krasbestendig en makkelijk schoon te houden. Ook het periodieke onderhoud van een houten vloer is niet nodig, dus geen lakken, schuren of impregneren. Die moeite blijft je bespaard bij een keramische vloer! Van oudsher zijn tegels van natuursteen erg bekend. Een voorbeeld van natuursteen is marmer. Het bijzondere van dit materiaal is dat er geen steen hetzelfde is. Natuursteen is erg veelzijdig en robuust, echt een pronkstuk in uw interieur. Het onderhoud voor deze steen is ook heel beperkt.

Hardheidsschaal

De hardheid van een tegel kan sterk wisselen afhankelijk van het materiaal waarvan deze is gemaakt. Aan de hand van de zogenaamde schaal van Mohs kun je nagaan hoe het met de hardheid is gesteld van het materiaal wat je wilt kopen. De schaal loopt van 1 tot 5, waarbij geldt dat hoe hoger het getal hoe harder de steen. Een hoge score op de Mohs schaalt betekent dat de tegel minder snel zal beschadigen.

Kosten

Over het algemeen is natuursteen kostbaarder in aanschaf dan een keramische tegel. De afgelopen tijd is het gebruik van keramiek in huis dan ook sterk toegenomen. Het is een heel goed bruikbaar, maar ook mooi alternatief!

Wil je tegels kopen? Neem dan snel een kijkje op deze website waar je een uitgebreid aanbod aan tegels vindt.

https://www.detegelboutique.nl/