Startdir
Image default
Zakelijk

Thuiswerkplek samenstellen om comfortabel te werken

Thuiswerken is de nieuwe norm in een hoop bedrijven. Binnen de muren van het kantoor zijn alle materialen en werkplekken over het algemeen goed geregeld maar thuis is dat vaak toch anders. Omdat we allemaal zien dat de coronacrisis nog wel even gaat duren, zelfs met de vaccins die eraan komen, kiezen steeds meer werknemers ervoor om hun thuiswerkplek te upgraden. Door je thuiskantoor te upgraden naar een volwaardige werkplek ga je met meer plezier aan het werk en hoef je geen dagen achter elkaar aan de keukentafel door te brengen. In dit artikel laten we je zien welke zaken je allemaal nodig hebt om een prettige thuiswerkplek in te richten. 

Begin bij de basis – een ergonomische werkplek

Voor een uurtje half voorover gebogen aan de keukentafel leunend terwijl je met de ene hand koffie drinkt is prima voor een kwartier maar als je langere werksessies hebt – en laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft de luxe om slechts een kwartier per dag te werken – is een ergonomische werkplek geen optie maar een must. De nadelen van niet-ergonomische werkplekken liegen er niet om. Daarom kiezen we tegenwoordig eigenlijk “standaard” voor een ergonomische werkplek. Bijvoorbeeld door het aanschaffen van een ergnomische bureaustoel of een zit sta bureau

Planten en bloemen voor de sfeer en gezondheid

Planten en bloemen zorgen niet alleen voor een minder klinische sfeer maar zijn ook goed voor het omzetten van co2 naar zuurstof (o2). In dit proces zet de plant koolstofdioxide en water om in zuurstof, precies wat we nodig hebben in een binnenomgeving. Zelfs als je altijd voldoende ventileert dragen planten bij aan een gezondere binnenomgeving. Niet alleen fysiek maar ook mentaal hebben planten en bloemen een zeer gunstige uitwerking op ons gestel. Zo worden we meer ontspannen en voelen we ons meer op ons gemak als er planten aanwezig zijn in onze werkkamer. Planten hoeven trouwens niet duur te zijn, zelfs een bloementje van de supermarkt kan je humeur al flink opfleuren.

Natuurlijk buitenlicht en verlichting

Natuurlijk licht van buiten is essentieel voor een goede mentale gesteldheid. Zonder natuurlijk licht kunnen klachten zoals neerslachtigheid, lage motivatie en sombere gedachten al snel opduiken. Zeker als je thuis werkt kan het wel eens voorkomen dat je de hele dag niet buiten komt. Daardoor kan je structureel veel natuurlijk licht missen hetgeen eerder genoemde klachten kan veroorzaken of versterken. Bij het inrichten van je thuiswerkplek is het dan ook belangrijk dat je dicht bij het raam zit zodat je zelfs op donkere dagen voldoende natuurlijk licht te zien krijgt. 

Zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Als je zoals vele andere alleen maar thuis werkt ben je soms wel een hele week binnen terwijl de supermarkt je enige uitje is. Doordat je constant in dezelfde omgeving bent kan het gebeuren dat je werk en privéleven nog meer dan normaal in elkaar overlopen. Probeer een scheiding te maken door in een andere kamer te werken. Werk dus (waar mogelijk) niet in de huiskamer. Ook als je alleen woont is het belangrijk om mentaal afgesloten te zijn van de “ontspanningsruimte” terwijl je aan het werk bent.

Gerelateerde artikelen

Is een dazenval ook geschikt voor maneges?

Zijn bedrukte aanstekers een effectieve manier van reclame?

Een freelancer of een bureau om je nieuwe website te laten maken?