Startdir
Image default
Bedrijven

Tussen welke soort boeien kun je kiezen?

Als je een boot hebt, heb je zonder enige twijfel ook boeien nodig. Deze boeien redden je in meerdere situaties, hebben een onvervangbare werking en hebben ook een lange levensduur. Dat laatste is zeker het geval als je voor één van de betere boeien kiest. Maar, voor welke soort boei kun je überhaupt het beste kiezen? In dit artikel ga je kennis maken met de verschillende soorten boeien.

Allereerst kan het volgende vooropgesteld worden: je hebt echt veel keus. Door meerdere ontwikkelingen in de afgelopen jaren zijn er meer en meer boeien op de markt gebracht. Dit biedt aan de ene kant kansen, maar vormt aan de andere kant ook een uitdaging. Je moet binnen dit diverse aanbod immers de beste soort boeien voor jouw boot zien te vinden. Met de informatie uit dit artikel maak je gelukkig de zoektocht voor jezelf een stuk makkelijker.

Ronde boeien / balfenders

Iets wat je bij veel boten ziet, zijn de zogeheten ronde boeien. Zoals de naamgeving al doet vermoeden, hebben deze boeien een ronde vorm. Door deze ronde vorm zijn de boeien uiterst geschikt bij lastige manoeuvres. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan wegvaren van een lager gelegen wal. Door de ronde boeien rondom jouw boot op te hangen, weet je jouw boot perfect te beschermen tegen de wal.

Belangrijk voordeel hierbij is ook dat je uit tal van ronde boeien kunt kiezen. Je hebt de keus uit meerdere afmetingen, meerdere materialen en meerdere kleurstellingen. Alleen door een goede vergelijking te maken, kun je de perfecte ronde boeien voor jouw boot aanschaffen.

Stootwillen

Een andere optie die je hebt, is om voor de zogeheten stootwillen te kiezen. Deze boeien hebben geen ronde vorm, maar een soort van cilinderachtige vorm. Met dank aan deze vorm bieden de stootwillen unieke voordelen. Dat doen de stootwillen bovendien in nagenoeg alle situaties.

De stootwillen zijn eigenlijk onmisbaar op elke boot. Bij normaal gebruik van een boot heb je altijd wel op bepaalde momenten boeien nodig. Juist op die momenten kun je voor de stootwillen kiezen. Je hangt deze makkelijk langs de romp van jouw boot, waarna jouw boot perfect beschermd is. Dit is te danken aan de stevigheid van de boeien, maar ook aan de cilindervorm. Dankzij deze vorm kunnen mogelijke klappen perfect opgevangen worden.

Hoe kies je voor jouw boot de juiste boeien uit?

Ben je regelmatig met jouw boot op het water te vinden? Dan zou je eigenlijk over zowel de ronde boeien als over de stootwillen moeten beschikken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn beide soort boeien namelijk in verschillende situaties te gebruiken.

Verder is het van belang dat je goed naar de afmetingen van jouw boot kijkt. Hoe groot moeten de boeien bijvoorbeeld zijn? En hoeveel boeien denk je bijvoorbeeld nodig te hebben? Als je het lastig vindt om dit te bepalen, kun je eens kijken hoe andere booteigenaren dit doen. Mogelijk kun je eens aan hen vragen wat zij jou aan kunnen raden.

Uiteraard moet je ook goed naar de kleuren van de boeien en stootwillen kijken. Zoals je mogelijk al opgevallen is, worden de boeien in allerlei kleuren uitgebracht. Het is aan jou om te bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat. Weet je waar je hierbij ook goed op moet letten? Op de kleurstelling van jouw boot. Je wilt immers dat de kleuren van de boeien en jouw boot op elkaar aansluiten.

Tot slot moet je goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding kijken. Zorg er in ieder geval door dat je écht goede boeien en stootwillen aanschaft. Daar heb je op de lange termijn alleen van profijt van.

https://sailspecials.nl/