Startdir
Image default
Kinderen

Wat doet een oppas precies?

Oppassen wordt vaak gezien als eenvoudig werk. Een beetje met de kinderen spelen en op de bank hangen is alles wat je moet doen, of niet dan? Nou, dat klopt niet helemaal. Veel mensen weten vaak niet eens wat een oppas aan huis precies moet doen. In deze blog lees je wat de taken van een oppas aan huis zijn. Voordat we beginnen moet je weten dat ieder oppasgezin anders is. Wat je moet doen hangt volledig de leeftijd van de kinderen. Baby’s hebben andere dingen nodig als kleuters enzovoorts. Het hangt er ook vanaf wat je zelf kunt. Zit jij zelf bijvoorbeeld op gitaarles, dan kun jij de kinderen misschien nog wel wat leren. Hieronder bekijken we per leeftijdscategorie ongeveer wat je zou moeten doen als oppas aan huis.

 

 

  1. Oppassen op baby’s

Wanneer je op een baby moet passen heb je verschillende taken. Denk hierbij aan het verschonen van de luier, het klaarmaken van babyvoeding én de fles, spelen en het naar bed brengen van de baby. Veel oppasser geven aan veel voldoening te halen uit het letten op een baby. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat baby’s over het algemeen als schattig en lief worden beschouwd.

 

  1. Peuters en kleuters

Natuurlijk gelden voor peuters en kleuters andere taken als voor baby’s. Hoewel er zeker overeenkomsten in de taken bestaan, zijn er ook grote verschillen. Peuters en kleuters zijn een stuk zelfstandiger dan een baby. Ze hebben vaak wel wat meer aandacht nodig. Je moet waarschijnlijk meer met ze spelen. Ook moet je ze te eten geven en naar bed brengen. Omdat peuters en kleuters vaak meer zelf doen, moet je ze er van tijd tot tijd nog wel eens op wijzen wat wel en wat niet toegestaan is.

 

  1. Oudere kinderen

Dit is eigenlijk de oudste leeftijdscategorie van oppaskinderen. Deze kinderen gaan waarschijnlijk al zelfstandig naar school en kunnen de beeste dingen zelf. Je hoeft ze niet meer te helpen met eten en drinken, maar wel met de voorbereiding hiervan. Meestal spelen ze ook al zelfstandig, maar vinden ze het wel leuk wanneer je enthousiast mee doet.

https://www.oppasland.nl/oppas/heel-nederland