Startdir
Image default
Zorg

Boekhouder huisarts: Wat kan een boekhouder voor je betekenen?

Als huisarts wil je natuurlijk vooral bezig zijn met het helpen van je patiënten. De kostbare tijd die je overhoudt, gaat bij voorkeur uit naar familie en vrienden. Tijd overhouden voor het onderhouden van je boekhouding kan in dat geval een vervelende bijkomstigheid van het vak zijn.

Een boekhouder voor de zorg kan de administratie van je overnemen. Op deze manier kun je al je aandacht op je patiënten richten. Of je nou waarnemend huisarts bent of je eigen praktijk hebt – je boekhouding zal altijd goed geregeld zijn. In dit artikel gaan we met je door wat een boekhouder voor jou als huisarts kan betekenen.

Boekhouder voor waarnemend huisarts

Als waarnemend huisarts ben je een zelfstandige ondernemer. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen boekhouding. Misschien sta je aan het begin van je carrière, en weet je nog niet goed wat er allemaal geregeld moet worden op administratief gebied. Dit kan ontzettend overweldigend zijn.

Een boekhouder loopt alle stappen met je door. Wat verwacht de Belastingdienst van je? Welke fiscale wetgeving is op jou van toepassing? Welke verzekeringen heb je nodig? Ook als je (nog) niet heel boekhoudkundig bent, kun je je administratie deels of volledig uitbesteden aan een administratiekantoor. Zo kun jij je richten op je carrière.

Boekhouder huisarts voor je salarisadministratie

Als je een praktijk hebt met personeel, zul je de salarisadministratie bij moeten houden. Dit moet uiteraard foutloos zijn – je wilt niet dat er iets misgaat met het salaris van je medewerkers. Denk ook aan zaken als loonaangifte en loonheffingen die aan de Belastingdienst moeten worden betaald.

Een boekhouder die zich specialiseert in de zorg kan deze taak van je overnemen. Zij zullen zeer zorgvuldig te werk gaan, wetende hoe belangrijk je personeel voor je is. Je hoeft geen moment meer wakker te liggen over personeelsdossiers of loonstrookjes. Jij blij, je personeel blij!

Boekhouder huisarts bij praktijkovername

Denk je als huisarts na over het overnemen van een praktijk? Dat is een grote stap – ook voor je administratie. Hoe bepaal je precies of je hier financieel gezien klaar voor bent? Een boekhouder kan je precies uitleggen waar je aan moet denken bij een onderneming als deze. Het kiezen van een boekhouder die gespecialiseerd is in de zorgsector heeft ervaring met dit soort zaken. Hierdoor kun je geholpen worden met een investeringsbegroting en kan er een grondige praktijkanalyse plaatsvinden.

Een praktijk overnemen kost ontzettend veel energie. Niet alleen ben je verantwoordelijk voor een soepele overgang, maar ook komt er veel papierwerk bij kijken. Waarschijnlijk heb je het al druk genoeg, dus een extra set handen kan ontzettend waardevol zijn. Je boekhouder kan je bijvoorbeeld precies uitleggen hoe je het Huisarts Informatie Systeem (HIS) kunt toepassen in je praktijk. Ook dragen ze bij aan het proces om de waarde van je praktijk te bepalen. Er kan een software gebruikt worden om de data te analyseren.

Boekhouder huisartsenpraktijk en administratie

Binnen de administratie van een huisartsenpraktijk moet er veel geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het debiteuren- en crediteurenbeheer. Het is natuurlijk van belang dat openstaande rekeningen betaald worden. De boekhouding voor een onderneming als een huisartsenpraktijk is ingewikkeld. Daarnaast stelt de Belastingdienst hoge eisen – en je wilt natuurlijk geen boete riskeren.

Een boekhouder met een specialisatie in de zorgsector weet precies wat er moet gebeuren. Zij helpen je de boekhouding keurig bij te houden. Een administratiekantoor als Zofi gebruikt een geautomatiseerd programma, waardoor er geen fouten gemaakt kunnen worden. En Bovendien heb je altijd en overal toegang tot je gegevens. Via een online dashboard kun je gemakkelijk bekijken hoe je ervoor staat.

Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het inschakelen van een boekhouder. Als huisarts zul je echter veel tijd besparen door je administratie (deels) uit handen te geven. Ook kan een boekhouder ervoor zorgen dat je nooit meer te veel belasting betaalt.