Startdir
Image default
Zorg

Enkele functionaliteiten van een seniorenklok

Een seniorenklok kan erg handig zijn om te hebben. Vooral als je wat ouder bent, zijn deze dingen erg praktisch om over te beschikken. Dit komt omdat deze een duidelijk ritme geven aan de dag voor senioren. Veel senioren vinden het erg lastig om een ritme te onderhouden. Hiervoor is een klok dan ook ideaal om te gebruiken. 

Wat is een seniorenklok?

Het woord seniorenklok kan erg lastig klinken. Dit komt omdat een klok voor senioren niet iets is wat mensen in het dagelijks leven tegen komen. Echter is het wel heel erg handig dat deze bestaan. Hierdoor kunnen senioren namelijk beter functioneren in het dagelijks leven. 

Een seniorenklok wordt ook wel een dementieklok genoemd. Vaak komen deze voor in de vorm van een soort tablet. Hier staat verschillende informatie op om goed te kunnen functioneren op een dag. Zo staat de datum, de tijd en het dagdeel vaak op de tablet. Ook worden deze vaak gebruikt voor het instellen van herinneringen om middelen in te nemen of om iets te gaan doen. 

Omdat een seniorenklok voor ouderen gemaakt is, wordt deze vaak gemaakt met extra grote letters. Dit maakt dat deze beter gelezen kunnen worden door de ouderen die gebruik maken van zo’n tablet. Dat is natuurlijk erg handig. 

Een seniorenklok komt vooral van pas als iemand last heeft van alzheimer of snel dingen vergeet. Ook voor mensen die niet zo goed meer kunnen zien kan een seniorenklok een oplossing zijn. Hierdoor worden de voorgeschreven middelen en de afspraken altijd op tijd vervuld als dat nodig is. 

Waarvoor is een seniorenklok handig?

Veel ouderen vinden het verschrikkelijk om in een verpleeghuis terecht te komen. Dit komt omdat ze dan veel minder vrijheid hebben dan dat ze gewend zijn. Echter is dit vaak niet te voorkomen. Wel kunnen ouderen wat langer genieten van hun vrijheid met een seniorenklok. 

Een seniorenklok maakt namelijk dat ouderen grip op hun leven kunnen houden en ook de structuur er in houden. Een klok helpt er bij om de dag duidelijk in te delen in dagdelen en dat een oudere zich goed kan oriënteren als het gaat om de tijd. 

Ook is het voordeel van een seniorenklok dat je hier verschillende reminders op in kunt stellen. Hierbij moet je denken aan het innemen van middelen of het beeldbellen voor ouderen. Dit is iets waar ouderen vaak heel erg naar uit kijken. Daarom is het ook erg vervelend dat ze deze missen als ze het vergeten. 

Voor slechtzienden kan een dementieklok ook een uitkomst bieden. Dit komt omdat de klok door de grote letters ook goed te lezen is. Hierdoor hoeven de slechtzienden niet eerst naar de klok te staren voordat ze kunnen zien wat er staat. 

Om dit te optimaliseren voor slechtzienden, is er voor gekozen om een extra groot scherm te maken met extra grote letters. Vooral voor slechtzienden die wat ouder zijn en soms ook last krijgen van dementie, kan het een goede keuze zijn om het op die manier aan te pakken.