Startdir
Image default
Bedrijven

Boekhouding: zelf doen of laten doen?

Twijfel je nog over je boekhouding uitbesteden of het zelf doen? Hieronder de voordelen en nadelen van een boekhouder inschakelen of zelf boekhouden.

Boekhouder

Een groot voordeel van een boekhouder in de arm nemen, is dat je het volledig uit handen kunt geven. Dit bespaart veel tijd, die je wellicht beter op een andere manier wilt besteden. Je kan die tijd weer gebruiken om je bedrijf te laten groeien. Maar je kan die tijd natuurlijk ook gebruiken als vrije tijd! Daarnaast heeft een boekhouder veel verstand van financiën. Hij houdt alle ontwikkelingen bij en is op de hoogte van alle regels. Zo weet een boekhouder precies hoe je zo veel mogelijk belastingvoordeel kunt behalen. Ook houdt een boekhouder alle documenten bij, waardoor je dit niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken. Dat scheelt een hoop frustratie.

Maar een boekhouder betekent ook extra kosten, hij werkt immers ook niet voor niets. Daarnaast kan je het gevoel hebben zelf weinig overzicht te hebben op je financiën. Dit kan het gevoel geven dat je er weinig controle of grip op hebt. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig contact hebt met je boekhouder om je financiële situatie te bespreken.

Zelf boekhouden

Zelf boekhouden betekent natuurlijk een kostenbesparing, je hoeft er niemand voor te betalen. Bovendien heb je alles zelf in de hand en weet je wat er gaande is. Een valkuil hierbij is wel dat je het overzicht kwijtraakt en achter de feiten aan gaat lopen. Wanneer je je documenten bijvoorbeeld niet op tijd aanlevert bij de Belastingdienst, kan je hiervoor een boete krijgen. Een boekhoudprogramma kan helpen om alles op een rijtje te zetten. Met een boekhoudprogramma heb je al je financiële informatie inzichtelijk en overzichtelijk, en heb je alle informatie altijd beschikbaar. Dit zorgt voor een gevoel van zelfstandigheid en controle.

https://www.stip-t.nl/