Startdir
Image default
Vervoer en transport

Een verreiker certificaat behalen in een week

Het is belangrijk dat medewerkers zo veilig mogelijk werken met verreikers. De verreiker kan namelijk efficiënt worden ingezet als belangrijk ondersteunende machine bij diverse werkzaamheden. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers zo worden opgeleid dat ongevallen door verkeerd gebruik voorkomen worden. Een goede verreiker certificaat is dan noodzakelijk.

Waarom een verreiker certificaat behalen?

Verreikers zijn erg geschikt voor agrarische en industriële werkzaamheden op ruw terrein. De uitdaging bij het bedienen van zo’n verreiker met hijsfunctie ligt vooral in het afstemmen van de juiste lastdrager of draaglast. Het is daarom van belang dat de machinist goede kennis heeft over de besturing en afzetting ervan. Hij moet dan ook over een verreiker certificaat beschikken. De training verreiker is interessant voor medewerkers die een verreiker bedienen voor het heffen van materialen en deze op hoogte afzetten. We leren je de juiste basiskennis volgens de richtlijnen van de Arbowet en toetsen je uiteindelijk theoretisch en in de praktijk.

Is een verreiker certificaat verplicht?

Deze vraag wordt vaak gesteld, want in hoeverre is het halen van het certificaat verplicht als er nergens beschreven staat dat het certificaat halen wettelijk is vastgelegd. De Arbo-wet stelt dat een werkgever er alles aan moet doen om zijn werknemers en collega’s zo uitgebreid mogelijk te instrueren, opleiden en ze een zo veilig mogelijk werkomgeving moet bieden. Hoever ga je dan?

Dan is er nog sprake van de voorwaarden en eisen die de verzekeraar aan jou als ondernemer of bestuurder van diverse machines stelt. Verzekeraars stellen namelijk het aan kunnen tonen van een vereiker certificaat vaak wel verplicht. Verstandig is het dus en eigenlijk je maatschappelijke plicht als werkgever om de collega’s die jouw machines besturen, zoals de verreiker, de heftruck, de stapelaar en overige bouwmachines, wel de cursus aan te bieden. Want niet alleen zij zullen zich zelfverzekerder voelen met een vereiker certificaat op zak, ook jij hebt meer zekerheid mocht er onverhoopt toch een bedrijfsongeval plaatsvinden.