Startdir
Image default
Vervoer en transport

Het neuswiel, essentieel voor uw aanhanger

Het neuswiel is van groot belang als het gaat om het verplaatsen van de aanhanger op locatie en de stabiliteit van uw aanhanger. Zonder het neuswiel zou uw aanhanger simpelweg niet blijven staan. Juist omdat dit onderdeel van uw aanhanger zo ontzettend belangrijk is, is het ook belangrijk dat u daar natuurlijk het een en ander van af weet, zo loopt u nooit tegen onvoorziene ongemakken aan. Om uw kennis over het neuswiel iets op te schalen geven we u in dit artikel de nodige informatie over dit onderwerp.

Tijd voor onderhoud of vervanging

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat het neuswiel beschadigt of gewoon verouderd raakt. Het is dan tijd voor vervanging of onderhoud. Maar wanneer is het nou eigenlijk tijd voor onderhoud of vervanging? Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer het neuswiel uit zichzelf uitdraait wegens trillingen van het wegdek of wanneer u het neuswiel niet meer goed kunt opdraaien. Wanneer u 1 van deze dingen herkent of andere schade/gebreken aan het neuswiel tegenkomt is het van groot belang dat u meteen aan de bel trekt.

Klem voor het neuswiel

Het neuswiel wordt vaak bevestigd door middel van een neuswielklem. Deze neuswielklem houdt het neuswiel op zijn plek en is vaak vast gelast aan het chassis van de aanhanger. Zonder of met een kapotte neuswielklem blijft het neuswiel dus niet netjes op zijn plek zitten.

Afmetingen van de neuswielen

De afmetingen van de neuswielen zijn eigenlijk heel simpel en handig, het zijn er namelijk maar 3: 35 mm neuswielen, 48 mm neuswielen en 60 mm neuswielen. Deze afmetingen geven de diameter van de buis waaraan het neuswiel is bevestigd weer. Deze buisdiameter zegt wel degelijk iets over het draagvermogen van de aanhanger: hoe hoger de buisdiameter, hoe meer draagvermogen. Het is dus belangrijk om uit te zoeken hoeveel kilo uw aanhanger maximaal aan kan.

Neuswiel

Extra balans

Om uw aanhanger te voorzien van extra balans kunt u steunpoten bevestigen op de aanhanger. Deze zitten op de 4 hoeken van de aanhanger en kunnen worden uitgedraaid op de plaats van bestemming. Op deze manier kan de aanhanger totaal waterpas worden gezet mocht dat nodig zijn, u kunt er namelijk voor kiezen om de ene poot wat meer uit te draaien dan de andere. Ook ontneemt u enige last van het neuswiel wat de kwaliteit van het neuswiel uiteraard ten goede zal komen. Dat scheelt u ook weer in de portemonnee aangezien u het onderhoud van uw neuswiel weer iets kan uitstellen. Wilt u andere aanhanger onderdelen, zoals verlichting of opbergruimte aanschaffen? Neem dan een kijkje op de website van Aanhangeronderdelenshop.nl