Startdir
Financieel

Goede doelen en loterijen

Een goed doel hoopt natuurlijk zo veel mogelijk geld op te halen om te ondersteunen bij het goede doel waar zij willen helpen. Het is helaas nog niet zo makkelijk voor een goed doel om inkomsten binnen te krijgen. De algemene opinie over goede doelen is tegenwoordig best kritisch. Mensen zijn nogal sceptisch omdat ze twijfelen of hun geld wel op de juiste plek komt en niet in de zakken van de bestuurders. Het aantal goede doelen blijft ook constant maar stijgen waardoor de concurrentie dus moordend wordt tussen alle goede doelen. Het is tegenwoordig ook veel makkelijker om een goed doel te starten door een aantal wijzigingen in de wetgeving omtrent goede doelen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er steeds meer goede doelen komen waardoor de concurrentie stijgt.

 

Het nieuwe platform Fair Share zorgt er dus voor dat het mogelijk is om een loterij te starten die gekoppeld is aan een goed doel. Er zijn in Nederland al heel veel goede doelen die gekoppeld zijn aan loterijen. De Vriendenloterij is een goed voorbeeld van een loterij waar meerdere goede doelen aan gekoppeld zijn. Een deel van de inkomsten van de loterij gaat naar de goede doelen. Voor de loterij is dit natuurlijk erg goede PR omdat mensen eerder geneigd zijn voor de loterij te kiezen wanneer zij het gevoel hebben dat ze er ook goed mee doen naast het feit dat ze meedoen om geld te winnen. Voor de goede doelen is het een goede inkomstenbron in een tijd waar het toch lastig is om mensen aan je stichting te binden. De winkans van loterijen is natuurlijk niet heel hoog dus dan gaat het geld van mensen toch nog ergens naartoe waar ze er goed mee doen.

 

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 32.000 goede doelen. Hiervan vallen 200 goede doelen onder de Postcode Loterij, Lotto of Staatsloterij. Er zijn dus nog heel veel goede doelen die geen geld binnenkrijgen via loterijen, terwijl ze dit wel graag zouden willen. De grotere goede doelen hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van kleinere, onbekende goede doelen.

 

https://www.vergelijkloterij.nl/