Startdir
Dienstverlening

Wat is micromanagement?

Er zijn veel professionals die hebben ervaren wat “micromanagement” is. Micromanagement wordt gewoonlijk gezien als overmatige controle uitoefenen op een groep mensen of een project.

Micromanagement, van zichzelf niet slecht, kan worden gezien als iets slechts door degenen die het “gevoel” hebben te worden ge-micro-managet.

Wat veroorzaak micromanagement?

Micromanagement komt meestal voort uit het gevoel van

Gebrek aan consistente communicatie,

– Onvermogen om zich te houden aan het besproken plan,

– Inconsistentie in woorden en daden,

– Het niet behalen van deadlines,

– Regelmatig ontbrekende taken/deadlines,

– Onduidelijke objectieven/doelen, en

– Ineffectieve acties die leiden tot slechte of niet behaalde resultaten, om een paar gevallen te benoemen. 

Hoe ga je om met micromanagement?

Eén manier van omgaan met micromanagement, is het gevoel van micromanagement behandelen. Degene die wordt ge-micro-managet moet leren om te gaan met dat waardoor hij het gevoel van micromanagement krijgt. Degene die micro-managet moet zijn daden en/of woorden aanpakken waardoor ze excessieve controle op de groep of het project uitoefenen.

Hoe kan je om gaan met iemand die micro-managet?

Wanneer je met een micromanager wordt geconfronteerd, is het zaak dat je hem informatie geeft en aantoont dat je serieus bent met jouw woorden en daden. Hou je hem geïnformeerd over wat er gebeurt met mensen of projecten onder jouw leiderschap en je laat zien dat je over sterke organisatorische en communicatie vaardigheden beschikt, dan merk je dat de micromanager een stuk relaxter wordt en uiteindelijk stopt (in de meeste gevallen).

Hoe kan je omgaan met iemand die zich ge-micro-managet voelt?

Een manier van omgang met iemand die zich ge-micro-managet voelt is communicatie, onderzoek en vertrouwen. Communiceer met hem door specifiek en duidelijk aan te geven welke taken je wilt dat hij uitvoert, welke verwachtingen je hebt van hem, en de autoriteit en macht die je hem geeft voor deze taak, persoon, project of groep onder zijn leiderschap. Onderzoek met hem door de nodige vragen te stellen, door hem zijn ideeën te laten delen, suggesties en aanbevelingen voor het succes van de groep of het project wat ze managen. Uiteindelijk toon je hem dat je in zijn vaardigheden vertrouwd om de klus te klaren door hem de ruimte en vrijheid te geven die hij nodig heeft om de taak of het project te voltooien, en door hem positieve feedback te geven en een schouderklopje voor de genomen moeite.

IvPP | persoonlijk leiderschap

https://www.ivpp.nl/leiderschap/training