Startdir
Image default
Huishoudelijk

Bubbeltjes plastic, hoe wordt het gemaakt?

We zijn allemaal wel bekend met het verpakkingsmateriaal noppenfolie, door de meeste van ons ook wel bubbeltjes plastic genoemd. Het is bedacht in 1957 maar had toentertijd nog een andere functie, met weinig succes. Pas in 1959 werd het gebruikt als verpakkingsmateriaal, dat tegenwoordig niet meer weg te denken is. Ook kinderen kunnen veel plezier beleven aan het materiaal, door het laten knappen van de bolletjes. Maar hoe wordt dit veelzijdige product nu precies gemaakt?

Eerste stap

Om bubbeltjes plastic te maken zijn er een aantal stappen nodig. Ten eerste maak je bolletjes hars ter grootte van een grindkorrel, die vervolgens in een machine met de naam extruder worden geplaatst. Deze machine verhit de bolletjes en door middel van een schroef wordt het harsmengsel gemixt. Het mengsel valt vervolgens via een sleuf aan de onderkant van de extruder eruit. Omdat je voor het eindproduct twee lagen nodig hebt, komen uit de sleuf dus ook twee lagen van het mengsel.

Tweede stap

De twee lagen harsmengsel gaan vervolgens door een machine met de naam drum. Hier wordt de bovenste laag gehecht aan de drum en deze draait mee op het oppervlak. In de machine zitten meerdere gaten van ongeveer 10mm grootte. Vervolgens wordt het mengsel door de zuigkracht van de drum, door deze gaten gezogen. De vorm van de bubbeltjes zijn nu gemaakt.

Derde stap

Tot slot moet het product natuurlijk worden afgewerkt. De onderste laag harsmengsel wordt nu over de drum geplaatst, waardoor lucht wordt gevangen tussen de bubbeltjes en de onderste harslaag. De folie wordt van de drum gehaald en is de noppenfolie klaar. Deze wordt wel nog versneden in kleiner formaat en op rollen gerold.

https://verpakgigant.nl/bubbeltjesplastic/