Startdir
Image default
Rechten

Erfrecht advocaat nodig? Zo vind je een goede advocaat

Het overlijden van een dierbare is altijd verdrietig. Het is nog verdrietiger als er bij de afwikkeling van de erfenis onenigheid ontstaat. Op dat soort momenten heb je een erfrecht advocaat nodig om je bij te staan. Zo kan je gezamenlijk tot een goede uitkomst komen. Het is uiteraard wel belangrijk om een goede advocaat te hebben, die duidelijk en recht door zee is, en die ook daadwerkelijk helpt bij de ontstane situatie. Het is niet fijn om onenigheid over een erfenis te hebben en een snelle afwikkeling heeft de voorkeur. Na deze afwikkeling kan je pas verder met het rouwproces. Je bent tenslotte een dierbare verloren en hebt tijd nodig om dat verlies een plekje te geven. Je wilt dan niet bezig te zijn met een nare afwikkeling van de erfenis.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een advocaat?

Het is belangrijk om een goede erfrecht advocaat in de arm te nemen die kan zorgen voor een gepaste aanpak voor de verdere afwikkeling. Maar hoe kom je aan zo’n advocaat? Waar moet je op letten? Allereerst is het verstandig om de ontstane situatie goed in kaart te brengen. Zo kan je voor jezelf een duidelijker beeld schetsen over welke hulp nodig is, hoeveel mensen er bij de situatie betrokken zijn en hoe zwaar de escalatie is. Vanuit daar kun je via internet meer informatie inwinnen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de basisregels. Hierna kan je via internet in de directe omgeving een selectie van advocaten vinden. 

Wat is het specialisme van de advocaat?

Elke advocaat in Nederland heeft met succes zijn rechtenstudie afgerond en is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Aanvankelijk start een advocaat als advocaat-stagiair onder leiding van een ervaren advocaat. Deze periode duurt drie jaar. Hierna mag deze zich vestigen als zelfstandig advocaat. Mocht jouw kwestie niet te ingewikkeld zijn, dan kan deze best door een advocaat-stagiair behandeld worden. Zorg dus dat je de situatie duidelijk in kaart hebt zodat je niet onnodig hoge kosten maakt terwijl dat niet nodig is. Advocaten zijn zich de afgelopen jaren steeds meer gaan specialiseren. Bij een ingewikkelde situatie is het dan ook zeker verstandig om een erfrechtspecialist in te schakelen. Deze kan u dan beter begeleiden in het traject.

Een afspraak plannen

 

Een kennismakingsgesprek bij een advocatenkantoor is in vele gevallen gratis. Als voorbereiding van dit gesprek, kan je een aantal vragen op papier zetten die belangrijk zijn om te stellen. Denk hierbij aan:

 

  • Hoeveel jaar ervaring heeft u als advocaat opgedaan?

  • Bent u gespecialiseerd in erfrecht?

  • Hoe schat u mijn kansen in?

  • Wat is uw uurtarief?

  • Hoeveel uur verwacht u aan deze zaak te moeten besteden?

  • Kunnen wij uw kosten verhalen op de tegenpartij?

  • Bent u aangesloten bij een vakvereniging?

 

Dit tezamen met de geschetste situatie kan een goed totaalbeeld schetsen voor het te doorlopen vervolgtraject.