Startdir
Image default
Rechten

Wanneer heb je wel of niet een advocaat nodig?

Op het moment dat je voor het recht moet komen of in een andere lastige rechtelijke situatie zit, kan het soms handig zijn om een advocaat in te schakelen. Echter is het eerst handig om te weten of je een advocaat nodig hebt of niet. Een advocaat kan je op sommige momenten namelijk goed helpen. Op andere momenten is dit niet nodig.

Civiele procedures

Als je te maken hebt met een civiele procedure, kan het in de meeste gevallen een goede keuze zijn om een advocaat in te schakelen. Deze gevallen is het niet alleen een goede keuze om een advocaat in te schakelen, maar het is zelfs verplicht om dit te doen. Dit komt omdat een advocaat je goed kan vertegenwoordigen voor het recht.

Een civiele procedure is een rechtszaak waar een geschil is tussen mensen of bedrijven onderling. Civiele procedures worden ook wel burgerlijke procedures genoemd. Hierbij is degene die een procedure start de eiser en de andere persoon of organisatie de gedaagde.

Er zijn verschillende conflicten die tot een civiele procedure kunnen leiden. Hierbij moet je denken aan burenruzies, arbeidsconflicten of scheidingen. Conflicten die je hebt met een overheid is niet iets waarbij je te maken krijgt met een civiele procedure.

Het is bij een civiele procedure eigenlijk altijd verplicht om een advocaat in te schakelen. Echter is dit niet verplicht als je voor de kantonrechter verschijnt. Dit komt omdat je hierbij eigenlijk altijd met een kantonzaak te maken krijgt.

Op het moment dat je op zoek bent naar een advocaat, kun je het beste kijken naar dichtbij advocaat zoeken. Hiervoor kun je bij verschillende instanties terecht. Justius kan een goede keuze zijn om voor te gaan als je op zoek bent naar een advocaat.

Familierechtelijke procedures

Ook familierechtelijke procedures zijn procedures waarbij je te maken krijgt met een advocaat. Familierecht is eigenlijk een soort recht dat onder burgerlijk recht valt. Familierecht is dan ook een gecompliceerd en groot deel van het recht in Nederland.

Bij familierecht krijg je te maken met verschillende zaken. Hierbij moet je denken aan afstamming, geboorte, huwelijk, echtscheiding en verschillende andere dingen die te maken hebben met familie. Op het moment dat er iemand overleden is, krijg je te maken met het erfrecht. Dit is een apart onderdeel.

Bij familierecht is het verplicht om een advocaat te hebben. Dit komt omdat het voor een advocaat mogelijk is om professioneel naar de situatie te kijken en voor je in te staan. Het is namelijk niet handig om jezelf te vertegenwoordigen als het gaat om een familierecht zaak.

Op het moment dat je te maken hebt met familierecht, gaat dit vaak gepaard met veel emoties en gevoelens. Hierdoor is het voor de rechtszaak belangrijk dat er op een professionele manier vertegenwoordigd wordt. Dit is dan ook de reden waarom een advocaat verplicht is om in te schakelen bij dit soort zaken. Een advocaat kan er namelijk met een professionele blik op kijken.