Er zijn in Nederland veel verschillende sportaccommodaties beschikbaar voor tientallen sporten. Gemiddeld is er één sportaccommodatie per 835 inwoners. Wat we wel zien is dat veel sportaccommodaties in de jaren ’60 en ’70 gebouwd zijn en nu beginnen te verouderen. Ook hebben we het afgelopen decennia te maken gekregen met vernieuwingen in de sportbranche. Met name de opkomst van commerciële instellingen zoals fitnessscholen en klimhallen zijn hier verantwoordelijk voor. De vraag die we in dit artikel beantwoorden: hoe tevreden zijn we met deze ontwikkelingen en het sportaanbod in Nederland? Het sportlandschap van Nederland in cijfersIn Nederland zijn mensen over het algemeen erg tevreden over de sportaccommodaties bij hun in de buurt. Maar liefst 86% van de ondervraagden van 12 jaar en ouder was in een onderzoek van Sport Toekomstverkenning in 2018 tevreden of erg tevreden met het sportaanbod in de buurt. Dat is het hoogste percentage in heel Europa. Die tevredenheid is getoetst op basis van drie criteria. 1. De aanwezigheid van sportaccommodaties in de omgevingNederland telt ruim 2.300 voetbalaccommodaties en meer dab 7.500 voetbalvelden waarop gespeeld wordt. Daarnaast beschikken we over meer dan 1.800 sporthallen en gymzalen, 2.000 tennisverenigingen en ruim 300 hockey verenigingen. Hier worden tijdens het seizoen talloze wedstrijden gespeeld, op getraind, medailles en sportbekers uitgereikt. Voor de meeste mensen in Nederland is het aanbod aan verschillende sporten dan ook ruim voldoende. 2. Verscheidenheid aan sportaccommodatiesBijna iedereen heeft wel eens voetbalmedailles gewonnen tijdens een toernooi, meegedaan aan de avondvierdaagse of een potje getennist met een vriend of vriendin. Maar hoeveel valt er te kiezen in Nederland? Er worden talloze sporten aangeboden in Nederland. Van paardrijden tot taekwondo tot powerliften, er is voor ieder wat wils. De top tien populairste sporten van Nederland zijn:
In dit lijstje zijn alleen sporten opgenomen waar je een lidmaatschap voor nodig hebt. Hardlopen is bijvoorbeeld ook erg populair maar omdat veel mensen dit zelf in de openbare ruimte doen is het lastig om een schatting te maken van het totale aantal hardlopers. Ook fitness zie je in deze lijst niet terug. Ruim 2,2 miljoen mensen hebben een abonnement bij de sportschool. Daarmee is fitness in één klap veruit de grootste sport van Nederland, de KNVB heeft om en nabij 2 miljoen leden. Maar fitnesscentra tellen vaak veel meer slapende leden. Precieze cijfers zijn niet bekend maar iedereen kent wel meerdere mensen die lid zijn van een sportschool maar nooit gaan. Het aantal mensen dat minimaal één keer in de week naar de sportschool gaat is dan ook moeilijk met zekerheid te zeggen.
3. Voldoende openbare plekken om te bewegen en te sportenWe noemden net hardlopers al, maar er zijn buiten de verenigingen om tal van mensen die zelf in de openbare ruimte sporten. Deze groep sporters is met de komst van sporten als bootcamp en Cross Fit flink groter geworden. Dus is er genoeg openbare ruimte zoals parken, bossen en ander recreatieterrein beschikbaar voor deze groeiende aantallen? Heel Nederland beslaat 41.453 km². Daarvan is momenteel 1.024m² ingericht als recreatieterrein. 20 jaar geleden was dit nog maar 862 km². Nog eens 5000 km² bestaat uit bossen en open natuurlijk terrein. Trek daar de 7872 km² vanaf die uit water bestaat, waar je overigens ook kunt sporten, en de 22.363 km² aan agrarisch land en bijna de helft van de beschikbare ruimte in dorpen, steden en de direct omgeving is potentieel geschikt om te sporten. Kansen voor ondernemersDe tevredenheid onder sporters is groot, het aanbod is ruim voldoende en er is plek zat om buiten te sporten. Dat klinkt als een markt die redelijk verzadigd is. Maar de sportbranche is een tak waarin ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen. Met name in de laatste groep, de mensen die buiten sporten, liggen kansen. Voeg een sociaal aspect toe, stimuleer onderlinge competitie, bestel medailles om mensen te belonen en inspireren, of maak sporten laagdrempeliger voor mensen.
|