Startdir
Image default
Management

IT oplossingen voor een circulaire economie

Wat u als ondernemer moet weten

Het begrip circulaire economie zal u als ondernemer anno 2020 niet meer vreemd in de oren klinken. Het is immers een belangrijk onderdeel op het gebied van duurzaam ondernemen. Een circulaire economie is een gesloten kringloop waarin producten en grondstoffen zo min mogelijk hun waarde verliezen. Recyclen bijvoorbeeld is dus onderdeel van een circulaire economie, producten worden immers gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten. Het opnieuw gebruiken van energiebronnen staat dus centraal binnen het circulair ondernemen. Nu begrijpen wij dat als onderneming lastig is op het gebied van IT bij te dragen aan een duurzame maatschappij. U bezit immers veel hardware en wat kunt u daar nou mee? Ik dit artikel geven wij u enkele handige IT oplossingen op het gebied van circulaire economie zodat u ook op dit gebied duurzaam bezig bent.

De elementen van een circulaire economie

Een circulaire economie bestaat uit 3 elementen, namelijk:

  1. Gesloten kringlopen
  2. Hernieuwbare energie
  3. Systeemdenken

Hieronder bespreken we de drie elementen en geven bij elk een passende oplossing op het gebied van informatie technologie voor uw onderneming.

Gesloten kringlopen

Materiaalkringlopen worden in de circulaire economie gevolgd als een echt ecosysteem. Elk materiaal kan immers gerecycled worden tot een grondstof voor een nieuw product. Op deze manier wordt de kringloop van het gebruik van grondstoffen dus gesloten. Ook kunnen producten die afgeschreven zijn maar nog prima kunnen worden gebruikt, gerefurbished worden zodat deze opnieuw kunnen worden ingezet. Een passende IT oplossing voor uw onderneming op dit gebied is IMAC/D. Deze afkorting staat voor installeren, verplaatsen, toevoegen, verwisselen en verwijderen van hardware- en of software. Op deze manier neemt de dienstverlener uw gehele IT proces uit handen en neemt de afgeschreven hardware ook weer terug. Op deze manier sluit u als ondernemer de kringloop en bent u dus duurzaam bezig op dit gebied.

Hernieuwbare energie

Energie wordt in de circulaire economie zo lang mogelijk gebruikt. Zo kunnen producten gerecycled worden en met de nieuwe grondstoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Dit is technisch gezien niet het recyclen van energie, dit is immers onmogelijk. Wanneer een bepaalde eenheid aan energie verbruikt is kan deze niet meer opnieuw gebruikt worden. Op het gebied van IT-apparatuur kunt u op dit gebied resultaat realiseren door eens te kijken naar het afvoeren van hardware en het vernietigen van hardware. Er zijn op dit moment IT-dienstverleners die specialist zijn op het gebied van het afvoeren en recyclen van uw oude hardware. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij CTC. Deze IT-dienstverlener uit Nieuwegein biedt een breed pakket aan diensten aan voor een specialistische aanpak op het gebied van informatietechnologie.

Systeemdenken

Een juiste benadering van het begrip circulaire economie in uw onderneming is niet enkel aandacht besteden aan het recyclen van producten en het hergebruiken hiervan. Ook het functioneren van de onderneming in haar geheel moet bekeken worden. Alle werknemers en processen dragen namelijk bij aan een circulaire economie. Wanneer hier eenheid over is en alle neuzen dezelfde richting op wijzen kan een onderneming op dit gebied echt verschil maken.

Gerelateerde artikelen

De voordelen van een time tracker