Startdir
Image default
Gezondheid

Op welke manier kun jij stress op de werkvloer aangeven?

Misschien heb jij het jezelf al meerdere keren afgevraagd: wat is stress en hoe kan het dat jij je daardoor minder goed voelt? Het lijkt wel of stress een stabiele factor in het dagelijkse leven is geworden. De maatschappij is erop gebouwd om snel en haastig te zijn. Mensen hebben minder geduld en hierdoor hebben zij het gevoel dat ze geleefd worden. Vooral op de werkvloer loopt de werkdruk weleens op. In deze blog lees je hoe jij op je werk aan kunt geven dat er te veel stress is. Want stress en een burn-out voorkomen is beter dan het moeten genezen.

Wat is het voordeel van stress op het werk bespreekbaar maken?

Het zit in de Nederlandse cultuur om bepaalde zaken niet uit te spreken. Deels ligt dit aan de gesloten houding die veel Nederlanders hebben. Daarnaast wil men niet zwak overkomen op de mensen om hen heen. Heb jij het gevoel dat de burn-out aan jezelf ligt? Dan is dat volledig onterecht. Het kan juist als een opluchting voor je voelen om het op je werk bespreekbaar te maken, wanneer de werkdruk te hoog is. Het belangrijkste voordeel van stress op het werk met elkaar bespreken is dat je het niet langer hoeft op te kroppen. Daarnaast weet de leiding op het werk er dan vanaf en kan er samen naar oplossingen worden gezocht die de stress op de werkvloer kunnen verlagen. Wanneer je stress op de werkvloer en een hoge werkdruk negeert, gaat dit je niet in de koude kleren zitten. Op den duur begin je zowel mentale als fysieke klachten te uiten wanneer je constant aan stress blootgesteld raakt. De symptomen van stress en een burn-out dienen daarom serieus genomen te worden.

 

Tips om op het werk aan te geven dat er te veel stress heerst

Op het moment dat je veel stress op het werk ervaart, kun je dit maar beter op tijd aangeven. Des te sneller je erbij bent, des te eerder de situatie positief kan worden aangepakt. Vaak voelt het alsof het aan jezelf ligt dat je stress ervaart. Vraag er eens naar hoe je collega’s dit meemaken, wanneer zij ook een hoge werkdruk ervaren, kunnen jullie met z’n allen een gesprek aanvragen. Vertel wat er aan de hand is en wat jullie precies ervaren. Denk van tevoren na wat een goede oplossing zou zijn, zodat je al met een aantal ideeën kunt komen om de stress op de werkvloer te verminderen.

https://www.liberi.nl