Startdir
Image default
Verbouwen

Scharnier schroef – klein maar toch groots

Het is klein maar heeft een hele belangrijke functie in het leven van iedereen: de scharnier schroef. Misschien niet helemaal het antwoord wat je had verwacht. Dit is niet zo gek: niemand denkt aan deze kleine voorwerpen. Ze zijn vrijwel onzichtbaar. Toch is het goed om informatie over dit voorwerp aan het licht te brengen. Al helemaal als je bezig bent met een klus. Want misschien heb jij deze schroef wel nodig! Heb jij even de tijd? Lees dan gauw verder. 

Wat is een scharnier schroef precies?

Op het eerste gezicht lijkt de scharnier schroef op de universele schroef. Voor veel mensen is het ook lastig om verschillen tussen deze twee te vinden. Toch zijn ze er wel! Zo heeft een scharnier schroef geen freesribben. Dit zijn de wigvormige uitsteeksels direct onder de kop. In tegenstelling tot de universele soort ontbreekt dit dus. Maar dit heeft ook een reden: het zorgt voor een goede verzinking. De scharnier schroef komt dus beter in het materiaal te liggen en steekt ook niet uit. 

Ook heeft deze soort een kleine kop. Deze eigenschappen zorgen voor een nette afwerking. Dat niet alleen: het verkleint ook de kans dat de schroef het beslag beschadigt. Bovendien zijn ze vaak uitgerust met een voorborende punt: boren is dus niet nodig. Hoe handig! Hiermee voorkom je dat het hout splijt. Wederom leidt dit tot een net en afgewerkt resultaat. 

Verbinden zoals het hoort

Zoals je misschien wel weet, worden schroeven gebruikt om voorwerpen met elkaar te verbinden. Dit is dus ook het geval bij de scharnier schroef. Beslag schroeven, zo worden ze ook wel genoemd, heb je nodig voor het bevestigen van deur- en raambeslag. Ook kan je ze gebruiken voor het eenvoudig afstellen van scharnieren. Door de eerder genoemde eigenschappen kunnen ze hierin feilloos worden verwerkt. Daarbij is het belangrijk om te weten dat ze worden gebruikt op houten oppervlakken.  

Scharnieren en scharnier schroeven vervangen

Je hebt dus met 100% zekerheid scharnier schroeven in je huis liggen. Je hebt immers deuren en ramen. Na verloop van tijd is het ook zeker mogelijk dat deze én de bijbehorende scharnieren vervangen moeten worden. Want laten we eerlijk wezen: ze zijn sterk, maar helaas niet onverwoestbaar. Stel dat je deur niet meer goed werkt en deze onderdelen moet vervangen, hoe doe je dat dan? Zorg er allereerst voor dat je de deur vast maakt en voorkomt dat deze gaat bewegen. Steek er bijvoorbeeld een wig onder. Let er hierbij ook op dat je je vloer niet beschadigt. Schroef de scharnieren van je deurpost vervolgens los en begin hierbij met de onderste. De deur raakt steeds losser, dus hou dit in de gaten. Leg deze weg en verwijder ook de scharnieren van de deur zelf. 

Nu zijn alle oude onderdelen verwijderd en kan je deze vervangen. Hierbij is je scharnier schroef essentieel! Bevestig met behulp van nieuwe schroeven de vervangende scharnieren op je deur en deurpost en installeer het weer op zijn oude plek. En klaar is kees: vervangende onderdelen én een werkende deur!