Startdir
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het vinden van de juiste speaker voor jouw versterker

Heb je al een versterker of wil je deze kopen? Dan heb je bijpassende speakers nodig. Het is belangrijk dat de combinatie in balans is. `Wil je een nieuwe muziekinstallatie kopen? Dan kijken de meeste mensen naar de wattages van de versterker en de speakers. Is het wattage iets waar je rekening mee moet houden? Waarop moet je letten?

Het vermogen van de versterker

Bij het afspelen van audio geeft de versterker vermogen door aan de aangesloten speakers. Deze elektrische energie wordt door de speakers omgezet in luchttrillingen waarna er geluid te horen is. Het uitgangsvermogen wordt door fabrikanten uitgedrukt in Watts. Een hoog wattage is voor alle versterkers en luidsprekers goed omdat het geluid dan helder en zonder vervormingen wordt weergegeven. De wattage zegt niet altijd iets over de prestaties van een versterker of speakers. Er zijn andere methoden om te bepalen of jouw versterker bij de gewenste speakers past.

De belastbaarheid van de speaker

Elke passieve speaker heeft een maximale belastbaarheid. Op de achterzijde van de speaker kun je de maximale belastbaarheid van de speaker in Watts zien. Dit gaat om het piekvermogen van de speaker. De speaker zal dan niet meteen kapot gaan. Het is de bedoeling dat de versterker niet meer vermogen kan doorgeven dan dat de speaker aan kan. Zelfs als de versterker wel meer vermogen kan doorgeven is er nog niet snel een probleem. Het is echter niet de bedoeling dat je een grote versterker met een hoog wattage verbindt met een paar mini speakers. De mini speakers zullen het doorgegeven vermogen niet aan kunnen en je installatie zal worden opgeblazen.

De maximale weerstand van de speaker

Naast het vermogen en de belastbaarheid is de maximale weerstand van een speaker ook heel belangrijk. Dit wordt uitgedrukt in OHM. Een impedantie van 8 OHM is gemiddeld. Hoe geavanceerder de speaker, hoe meer OHM noodzakelijk is. Sluit nooit speakers van een lage OHM waarde op een versterker van een hogere OHM waarde aan. De kans op oververhitting is erg groot.

Welke speakers zijn goed?

Het hangt dus van de versterker af welke speakers het beste zijn. Heb je minder budget? Dan kun je jouw Dali speakers voordeliger kopen. Anders is het beter om te sparen voor een goede set in plaats van het kopen van een speakerset van mindere kwaliteit.

Ben je niet dol op al die kabels? Kies dan voor draadloze speakers. Deze kunnen via bluetooth of wifi worden aangesloten.

Samenvattend

Vermogen wordt door de versterker aan de speaker doorgegeven als een elektrische energie die wordt omgezet in geluidstrillingen. Een hoog wattage is voor versterkers en luidsprekers goed om een helder geluid zonder vervorming te produceren. Kijk bij het kiezen van de juiste speakers naar het vermogen van de versterker, de belastbaarheid van de speaker en de maximale weerstand van de speaker. Sluit nooit een speaker van een lage OHM waarde aan op een speaker met een lage OHM waarde. De kans op oververhitting is dan zeer groot. Bespaar niet op speakers van goede kwaliteit. Ga sparen of zoek naar aanbiedingen.