Startdir
Image default
Mode en Kleding

Wat is eerlijke kleding?

Eerlijke kleding. Als je deze twee woorden tegen iemand zegt als je hem voor het eerst ontmoet, krijg je waarschijnlijk een lege blik terug en krijg je je wenkbrauwen omhoog. Huh?

De gemiddelde persoon zal denken aan slaven, kinderarbeid en sweatshop-fabrieken die ze op het nieuws hebben gezien. Dit zijn geldige punten in de discussie over ethische mode, maar ze zijn slechts het topje van de ijsberg.

De snelle mode-industrie heeft de wereld in haar greep met haar glimmende klauwen en goedkope toegankelijkheid. We raken gewend aan goedkopere en goedkopere kleding, elke week nieuwe stijlen en het komt vaak voor dat je naar de winkel gaat, wat je ook nodig hebt. We bouwen huizen met kasten in de maten van de slaapkamers, en consumeren dingen tegen een tarief dat onze voorouders zouden hebben verslonden. Snelle mode is het probleem, en ethische mode is de oplossing.

Zeker, eerlijke kleding (ook wel fair fashion) is in populariteit en bewustwording gestegen, maar de vraag is nog steeds: waarom zou ik de moeite nemen en wat is het?

Definitie:
“Eerlijke kleding wordt door verschillende mensen op verschillende manieren gedefinieerd. Uiteindelijk is je ethiek je eigen ethiek en verschilt ze van die van je buurman; dat is de schoonheid van onze unieke menselijkheid”.

De algemene definitie van ethische mode, is mode die tot doel heeft de negatieve impact op mensen, dieren en de planeet te verminderen. Het produceren van een kledingstuk gaat gepaard met design, arbeid en materialen. Ethische mode is vriendelijk voor de planeet en de mensen bij elke stap: van zaad tot kledingstuk.

Wil je zelf bijdragen hieraan? Kijk dan eens bij de eerlijke kleding webshop van ADUH en bestel duurzame en verantwoorde mode.