Startdir
Image default
Onderwijs

3 redenen om uit te pakken met het cultureel zelfportret op het vmbo

Een cultureel zelfportret maken op het vmbo

Als je invulling geeft aan het vak CKV, is het belangrijk om rekening te houden met de onderwijsbehoeften van de leerlingen. CKV voor het vwo vraagt immers om hele andere aandachtspunten dan CKV voor het vmbo. Uiteindelijk maken de leerlingen wel allemaal een cultureel zelfportret. De vorm die je hier als docent voor kiest is vrij, de mogelijkheden daardoor eindeloos. Juist bij het maken van een cultureel zelfportret met je vmbo-leerlingen is het leuk om helemaal uit te pakken met creatieve en kunstzinnige uitingsvormen. Wij geven je drie redenen. Want laten we eerlijk zijn: meer heb je er niet nodig!

1. Vmbo’ers blinken uit in beelden

Natuurlijk is het mogelijk om leerlingen hun cultureel zelfportret ‘gewoon’ in woorden op te laten schrijven. Jij stelt vragen, zij geven antwoord. Er is geen enkele reden waarom leerlingen zo niet zouden kunnen komen tot het brede plaatje van hoe zij zich verhouden tot kunst en cultuur. Toch? Echt wel! Veel leerlingen op het vmbo zijn niet primair talig ingesteld, terwijl ze juist uitblinken in het begrijpen en gebruiken van beelden. Door je leerlingen een creatieve vorm te bieden om hun cultureel zelfportret in te vatten, zul je zien dat ze veel beter met de opdracht uit de voeten kunnen.

2. Vmbo’ers zijn echte doeners

Natuurlijk is stilzitten en nadenken niet de favoriete bezigheid van verreweg de meeste jongeren, ongeacht welk type middelbaar onderwijs zij volgen. Maar vmbo-leerlingen in het bijzonder zijn liever bezig dan dat ze al stilzittend ergens over nadenken. Het mooie is, dat dat ‘bezig zijn’ uiteindelijk natuurlijk óók kan leiden tot inzicht. Het is een andere route naar dezelfde bestemming. Door een creatieve vorm te kiezen voor het maken van een cultureel zelfportret, stimuleer je je leerlingen om deze route te bewandelen.

3. De vorm versterkt de reflectie

Uiteindelijk is het heel simpel: als een activiteit bij je past, is het resultaat vaak beter. Door aan te sluiten bij de sterke punten van je vmbo’ers zullen ze niet alleen meer plezier hebben in het maken van hun cultureel zelfportret, maar zullen ze ook met gemak tot een diepere vorm van reflectie komen. En dat is uiteindelijk precies wat je wilt!

https://www.kleinkunstig.nl