Startdir
Image default
Onderwijs

Met hiphop is veel meer mogelijk dan je denkt

Hiphop: meer dan muziek en dans

Wie aan hiphop denkt, denkt al snel aan muziek. En dan vooral aan de energieke rappers en de coole hiphopdance die we allemaal kennen uit videoclips. Maar hiphop is veel meer dan dat! Hiphop is eigenlijk een culturele stroming, die bestaat uit vier belangrijke onderdelen. Breakdance en rap horen daar natuurlijk bij. Maar zou je ook aan graffiti gedacht hebben? Of aan beat-sampling en ritmische beatboxing? Want inderdaad: ook het domein van de DJ en de graffiti-artiest zijn onlosmakelijk verbonden met de hiphopcultuur. Binnen deze culturele stroming liggen dus meer dan genoeg mogelijkheden voor ontelbaar veel leuke hiphopworkshops op school.

Hiphop staat dichtbij de leefwereld van jongeren

Eén van de redenen dat hiphopworkshops op school zo goed werken en zo in de smaak vallen bij jongeren, is dat veel van de helden van jongeren uit de hiphopcultuur komen. Denk aan grote namen als Beyoncé, Jay Z en Ronnie Flex. Wij vertrekken bij een hiphopworkshop dan ook vaak vanuit hun werk. Omdat jongeren zich graag met deze grootheden identificeren, is het op deze manier vaak helemaal niet zo moeilijk om hen in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat ze zichzelf kwetsbaar op durven te stellen. Soms heeft het best even wat nodig om leerlingen zo ver te krijgen dat ze hun grenzen durven te verleggen en aan de hele klas hun creatieve kant durven te laten zien. Maar met de energie en positiviteit die afspat van alle kunstvormen die passen binnen de hiphop, is dat vaak zo gebeurd!

Hiphopworkshop organiseren? Denk vooral buiten de box

Naast de hierboven genoemde kunstvormen die onlosmakelijk verbonden zijn met hiphop, zijn er ook een hoop kunstuitingen die raakvlakken hebben met de hiphopcultuur. Denk bijvoorbeeld aan poetry slam, een competitieve voordrachtskunst die al decennialang niet weg te denken is uit het culturele landschap. Maar ook spoken word, een kunstvorm die in Nederland steeds meer aan populariteit wint, heeft onmiskenbaar elementen van hiphop. Daarnaast zijn er genoeg voorbeelden aan te wijzen in de literatuur, beeldende kunst en zelfs fashion design die geïnspireerd zijn door hiphop. Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden voor hiphopworkshops op school.

https://www.kleinkunstig.nl