Startdir
Image default
Onderwijs

Muziek in de klas met dansworkshops en muzikale activiteiten

Natuurlijk is het organiseren van muziekactiviteiten voor basisschoolleerlingen in de eerste plaats ontzettend leuk. Maar het is veel meer dan dat! Muziek in de klas zorgt namelijk voor een leeromgeving waarin kinderen zich veilig voelen en beter afgestemd zijn op elkaar. Want wat zij tijdens muzikale activiteiten leren, nemen ze ook weer mee naar andere lessen.

De kracht van muziek

Muziek zit in ons dna. Wie bezig is met muziek, legt een structurele basis voor het ontwikkelen van het empathisch vermogen en het aangaan van sociale verbintenissen. We zouden dus wel gek zijn om onze kinderen geen muziekonderwijs aan te bieden. Denk eens aan de toekomstkansen die we dan aan de kant zouden schuiven! In Nederland zijn onder meer hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en wetenschapsjournalist Mark Mieras pleitbezorgers van het belang van muziek in de klas. En ook koningin Maxima zet zich hiervoor in!

Zelf invulling geven aan muziek in de klas

Als basisschoolleraar ben je natuurlijk van alle markten thuis. Wij weten dan ook zeker dat jij je hand er niet voor omdraait om zelf leuke activiteiten te bedenken om kinderen op een vrolijke manier kennis te laten maken met muziek. Maar soms is de inspiratie even op. En je hebt natuurlijk ook niet alle expertise in huis. Daarom kan het een goed idee zijn om voor de afwisseling zo nu en dan professionals uit te nodigen om alle kinderen in je klas een onvergetelijke muzikale ervaring te bezorgen.

Samen muziek maken

Een leuke manier om muziek in de klas te brengen, is door een professionele muzikant uit te nodigen om samen met de kinderen muziek te maken. Hiermee kun je alle kanten op. Denk aan muziekinstrumenten, zang en rap, maar ook aan sound design voor film en ritmes slaan op alledaagse voorwerpen.

Kom in beweging

Dé manier om twee vliegen in één klap te vangen, is door in de klas aandacht te besteden aan dans. Kinderen die meedoen aan dansworkshops zijn én bezig met muziek én lekker in beweging. Zo worden hun hersenen positief gestimuleerd, terwijl ze ook nog eens hun hartslag omhoog brengen en hun spieren aan het werk zetten. Dát is nog eens win-win!

https://www.grotebroer.com