Startdir
Image default
Auto’s en Motoren

Een brommobiel verzekeren? Bekijk goed de mogelijkheden!

Van zodra je in Nederland eigenaar en bestuurder bent van een gemotoriseerd voertuig dien je altijd verplicht een verzekering af te sluiten. Het gaat hierbij om de zogenaamde WA-verzekering. Deze brommobiel verzekering is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat eigenlijk elke deelnemer aan het verkeer in Nederland is beschermd. Voor alle duidelijkheid, deze verzekering dekt louter en alleen de schade aan die je veroorzaakt aan derden met je brommobiel. De schade die je voertuig zelf lijdt is dus met andere woorden niet gedekt. Wil je, je brommobiel verzekeren op zo’n manier dat dergelijke schade wel wordt gedekt? Dan zal je voor je brommer verzekeren moeten kijken in de richting van een andere verzekering. Uit welke mogelijkheden je op dit vlak allemaal een keuze kan maken laten we je bijzonder groot ontdekken middels de onderstaande informatie.

            Moet je verplicht je brommobiel verzekeren?

De eerste vraag die moet worden gesteld en beantwoord heeft te maken met het feit of het verplicht is om een brommobiel te verzekeren of niet. Het spreekt voor zich dat de brommobiel net als bijvoorbeeld de motor en de scooter ook valt onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen. Voor deze voertuigen geldt dat ze in Nederland allemaal verplicht over minstens een WA-verzekering moeten beschikken. Deze WA-verzekering is verplicht omdat ze ervoor zorgt dat op die manier elke deelnemer met een gemotoriseerd voertuig aan het verkeer is verzekerd. Dit echter uitsluitend voor schade die zij oplopen en waarvan de schuld bij derden ligt. Wil je kunnen rekenen op meer uitgebreide dekkingen? In dat geval is je brommobiel verzekeren met behulp van een WA-verzekering wellicht niet de beste keuze.

 

Voor het verplicht verzekeren van je brommobiel geldt dat dit enkel en alleen een verplichting is voor wat betreft de WA-verzekering. Je hoeft er dus met andere woorden niet voor te kiezen om een WA+ beperkt casco of een WA+ volledig cascoverzekering af te sluiten. Is dat iets waar jouw voorkeur wel naar uitgaat? Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Je hebt altijd de vrije keuze om een dergelijke, meer uitgebreide brommobiel verzekering af te sluiten.

            Wat zijn de verschillende brommobiel verzekeringen op de markt?

Voor het verzekeren van elk type van gemotoriseerd voertuig geldt dat je een keuze kan maken uit een aantal verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er dus de gewone, maar wel wettelijk verplichte WA-verzekering. Deze verzekering voorziet enkel en alleen maar een dekking voor schade die wordt aangericht aan derden. Dit heeft natuurlijk logischerwijs als gevolg dat de schade die je eigen brommobiel oploopt nooit is verzekerd. Dit natuurlijk met als uitzondering wanneer een derde partij verantwoordelijk is voor de door jou opgelopen schade.

 

De tweede optie voor jouw brommobiel verzekeren luistert naar de naam ‘WA+ beperkt cascoverzekering’. Indien je voor jouw brommobiel kiest voor dit type van verzekering kan je rekenen op de dekkingen zoals hieronder voor je op een rijtje gezet:

 

  1. (Financiële) schade als gevolg van diefstal van de brommobiel;
  2. Schade die is ontstaan aan je brommobiel door brand of storm;
  3. Schade veroorzaakt door een omgevallen boom of een aanrijding met een dier;

 

Het is mogelijk dat je bij deze verzekering voor je brommobiel ook kan rekenen op een dekking voor wat de accessoires betreft. Het is evenwel belangrijk om wat dit betreft even grondig de voorwaarden van je brommobiel verzekering te raadplegen. Deze dekking wordt namelijk in de praktijk niet zomaar door alle verzekeraars aangeboden. Dit kan dus zeker bij je brommobiel verzekeren een niet onbelangrijk extra aandachtspunt zijn.

                    Kan de allrisk een interessante optie zijn voor jouw brommobiel?

Een brommobiel verzekeren met behulp van een allriskverzekering is zeker en vast een mogelijkheid. In de praktijk komt dit wel eigenlijk niet zo erg vaak voor. Dat is het gevolg van het feit dat een dergelijke verzekering afsluiten gepaard gaat met behoorlijk stevige kosten. Voor het merendeel van de brommobielen op de markt geldt dan ook dat hun waarde eigenlijk de hoge kostprijs van deze verzekering niet helemaal rechtvaardigt. Ondanks het feit dat een brommobiel verzekeren met een allrisk dus zeker tot de mogelijkheden behoort dien je, je altijd de vraag te stellen of deze keuze voor jou ook wel echt de meest interessante is.

            Wat is de beste keuze voor jouw brommobiel verzekering?

De keuze die je moet maken op vlak van jouw brommobiel verzekeren zal in de praktijk worden bepaald door verschillende factoren. Allereerst is er natuurlijk de waarde waar jouw brommobiel over beschikt. Deze waarde zal onder meer bepalen of het bijvoorbeeld de moeite waard kan zijn om te kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide brommobiel verzekering. Lang niet iedereen zal immers zomaar genoegen nemen met een WA-verzekering. Toch is het vooral de waarde van de brommobiel die op dat vlak bepalend zal zijn.

 

Bij het maken van een keuze op vlak van je brommobiel verzekeren moet er niet alleen maar worden gekeken naar de waarde van het voertuig. Een ander belangrijk aandachtspunt heeft dan ook te maken met het rijgedrag. Is je brommobiel voor jou bijvoorbeeld het belangrijkste vervoermiddel of niet? Wanneer dat zo is zal je natuurlijk op jaarbasis behoorlijk wat kilometers afleggen met je brommobiel. Daardoor is de kans op schade groter waardoor je wellicht zal willen kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering.

            Kan je besparen op de kosten voor een brommobiel verzekeren?

Een brommobiel verzekeren dien je dus eigenlijk altijd verplicht te doen. Van zodra de brommobiel in het Nederlandse verkeer wordt gebracht dient deze verzekerd te zijn. Je kan er ook zelf voor kiezen om ze nog wat uitgebreider te gaan verzekeren. Hierdoor kan meer potentiële schade worden gedekt. Voor welke optie je uiteindelijk ook mag kiezen, het spreekt voor zich dat je altijd zal willen kijken naar de mogelijkheden die er bestaan om te besparen op je brommobiel verzekeren. Wat dat betreft kan je rekening houden met de verschillende tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:

 

  1. Bekijk of er sprake is van een eigen risico en pas deze aan indien je dat wenst;
  2. Voer altijd een vergelijking uit voordat je een brommobielverzekering af gaat sluiten;
  3. Zorg ervoor dat je geen overbodige dekkingen afsluit;

 

Geef je voldoende aandacht aan de hierboven aangehaalde aandachtspunten om te besparen op je brommobiel verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hiermee de periodieke verzekeringspremie danig kan beperken.