Startdir
Image default
Auto’s en Motoren

Ga naar Accu-machine.nl voor uw alle laadpalen voor een EV

Dit artikel gaat over het kopen van een privélaadpunt voor het laden van de accu van een elektrische auto. Dat kan de vorm hebben van een laadpaal of een zogenoemde wallbox. Laatstgenoemde wordt aan een muur bevestigd. Elektrische auto wordt vaak afgekort met EV voor elektrisch voertuig. We zullen dat ook hier doen. Voor de volledigheid gaan we eerst kort in op de motor en de accu van een EV.

Elektromotor versus brandstofmotor

We zien in Nederland steeds meer EVs op de wegen. De meeste voertuigen die in ons land rondrijden, hebben echter nog altijd een brandstofmotor, een motor die benzine, dieselolie of autogas verbruikt. Een EV heeft een of meer elektromotoren. Dat zijn motoren die geen fossiele brandstof verbranden, maar op elektrische stroom werken. Elektromotoren komen we al op allerlei plekken in ons huis tegen. Simpelgezegd hebben alle elektrische apparaten in huis met een ronddraaiend onderdeel een elektromotor.

Accu

Een auto met brandstofmotor heeft een accu om de motor te kunnen starten. Een EV heeft een accu om stroom te leveren aan de elektromotor(en). De functie van de accu is dus heel verschillend. De accutechnologie is de bepaalde factor voor de bruikbaarheid van een EV en dan praten we met name over de actieradius. Een andere factor is de beschikbaarheid van laadpunten, waar u een EV kunt opladen. Het aantal openbare laadpunten is behoorlijk toegenomen, maar een privélaadpunt heeft een aantal voordelen.

Privélaadpunt

Een privélaadpunt voor het opladen van uw EV biedt aan de ene kant gemak en aan de andere kant lagere laadkosten. Het is natuurlijk erg prettig als u ‘s morgens op pad kunt gaan in een EV met volgeladen accu. Door de toegenomen actieradius hoeft u dan wellicht de rest van de dag de accu niet meer bij te laden. Als u dan ‘s avonds niet meer hoeft te rijden, dan laat u uw EV tot de volgende ochtend opladen. De organisatie Milieu Centraal heeft uitgerekend dat het laden aan een eigen laadpunt goedkoper is, dan aan een openbaar laadpunt. Onafhankelijk aan welk type laadpunt u uw EV oplaadt, dat is goedkoper dan een brandstoftank vullen met benzine of diesel.

Technische aspecten

Bij de aanschaf van een privélaadpunt dient u er op te letten dat die goed aansluit op de auto. Dan praten we niet alleen over de fysieke aansluiting, maar ook over andere aspecten. Qua fysieke aansluiting praten we in Nederland normaliter over een type 2 aansluiting. Openbare laadpunten in Nederland hebben dat type aansluiting. Ook op de laadcapaciteit en het aantal fasen dient te worden gelet. Om de laadtijd niet langer te maken dan nodig, dient het laadpunt tenminste dezelfde laadcapaciteit te hebben als uw EV. Ook het aantal fasen heeft daarmee te maken. Dat kan er een zijn, maar ook drie. Voor drie fasen kan een aanpassing in uw woning nodig zijn.

Voor de keuze tussen laadpunt en wallbox is onder meer van belang van hoe u de auto parkeert en waar zich het aansluitpunt zich op de auto bevindt. De installatiekosten van een wallbox zijn lager, maar u zult doorgaans willen vermijden dat een lange laadkabel nodig is. Op de website van Accu Machine vindt u het geschikte laadpunt voor uw situatie.

https://www.accu-machine.nl/laadpalen/