Startdir
Image default
Energie

De groepenkast vervangen is een goede oplossing

 

Een groepenkast bevat meerdere installatieautomaten en is modern tegenover een stoppenkast. Daarbij is een groepenkast veel eenvoudiger in gebruik en veiliger. Een groepenkast vervangen kan nodig zijn als bijvoorbeeld de keuken een opknapbeurt krijgt.

Meestal is vervanging nodig in oudere woningen en nieuwbouw woningen. Als er toevoegingen nodig zijn, uitbreidingen of de groepenkast vervangen omdat hij niet meer voldoet. Het grote voordeel van het vervangen van de groepenkast is natuurlijk op de eerste plaats veiligheid. Verder is het ook fijn dat je hierna meerdere apparaten tegelijkertijd aan kunt zetten, zonder dat de stoppen doorslaan. 

De ABB meterkast en Hager meterkast

Als je de groepenkast vervangen gaat, kun je denken aan de ABB meterkast of Hager meterkast. De ABB meterkast is heel logisch ingedeeld, wat bijdraagt aan een vlugge installatie. Verder is hij compact, veilig en betrouwbaar, geschikt voor elk huishouden en bruikbaar voor 1 fase en 3 fase groepenkast. Een nadeel van de Hager is dat als de groepenkast wordt uitgebreid, het ook mogelijk kan zijn dat de busboard systeem vervangen moet worden. Een Hager heeft een luxe uitstraling en is montage klaar leverbaar. Ze zijn snel en gemakkelijk uit te breiden. Een minpunt is dat de verhoogde buisinvoerstuk meer plaats in beslag neemt. 

Verdeling van de groepenkast

Een 3 groepen is vaak al voldoende voor een kleine woning, maar bij een grote woning heb je toch al vlug tot en met 8 groepen nodig. Het is goed te weten, voordat je de groepenkast vervangen gaat, hoeveel groepen je voor nu, maar ook voor de toekomst nodig hebt. Denk je er bijvoorbeeld over na om in de toekomst te verbouwen, dan is het vaak verstandiger om een hogere fase groep te nemen. Groepen 1, 2, 3 en 4 zijn voor de keuken, woonkamer, buitenverlichting en slaapkamers. Groepen 5 en 6 zijn voor de badkamer en garage of schuur.