Startdir
Image default
Energie

Elektriciteit in huis

In ieder huishouden zijn ze wel te vinden, elektrische apparaten. De tv, je computer, de waterkoker en de wasmachine, allemaal gebruiken ze elektriciteit. Maar hoe zorg je er nou voor dat deze apparaten blijven werken? Een goed elektriciteitsnetwerk is van groot belang in iedere woning. Als het netwerk niet op orde is bestaat er de kans dat sommige belangrijke apparaten kapot gaan. In het ergste geval breekt er zelfs brand uit. Een goed netwerk kun je door Elektricien Louwmans aan laten leggen. Misschien denk je wel dat je het prima zelf kan doen omdat je technisch bent ingesteld. Dit is echter een slecht idee omdat het erg gevaarlijk kan zijn.

Doe het niet zelf

Elektriciteit is gevaarlijk. Heel gevaarlijk. Omdat er hele hoge spanningen staan op de bekabeling die de meeste apparaten in huis gebruiken kan het dodelijk zijn om deze draden zomaar aan te raken. Ook is het gevaarlijk om zelf je stroomnetwerk aan te leggen omdat als je iets verkeerd aansluit er een heleboel dingen stuk kunnen gaan. Door het verkeerd aansluiten van bepaald kabels kan bijvoorbeeld de wasmachine of koelkast kapot gaan. In het ergste geval ontstaat er brand waardoor je hele huis in vlammen op kan gaan. Om deze redenen is het sterk aan te raden een elektricien in te huren in plaats van het zelf te doen.

Belangrijkste elementen

Het elektriciteitsnetwerk in een huis bestaat uit een aantal elementen. Het netwerk begint in de meterkast waar de stroomkabel je huis binnenkomt. Door deze kabel gaat alle stroom die je huis gebruikt. Hierna komt de stoppenkast. Deze kast verdeeld de stroom over verschillende groepen in het huis. Als er dan een stop doorbrand doordat er een apparaat kapot gaat, valt niet in je hele huis de stroom weg, maar alleen op die groep. Hierna gaat de stroom vanuit de groepenkast naar de apparaten die verspreid zijn door je huis.